Wykonanie
Propozycja dla osób lubiących
czekoladę.Ja jej
słodycz przełamałam
śliwkami.Można wykorzystać inne ulubione
owoce np.
malinylub podawać ciasto z kleksem
bitej śmietany,
konfiturą morelową lub
śliwkową.Składniki na ciasto:175 g
gorzkiej czekolady150 g
masła150 g
cukru6
żółtek6
białek150 g
mąki pszennejszczypta
soliSkładniki na polewę:175 g
gorzkiej czekolady6 łyżek mocnej czarnej
kawy150 g
cukru pudru firmy Kupiec
Czekoladę połamałam na mniejsze części i rozpuściłam w kąpieli
wodnej.Można też w mikrofali.
Utarłam
masło z połową (75 g )
cukru.Stopniowo dodawałam
żółtka i dalej ucierałam.
Wlewałam rozpuszczoną
czekoladę i dalej mieszałam.
Następnie wsypałam przesianą
mąkę.
Dokładnie wymieszałam składniki.
Białka ubiłam z
solą i resztą
cukru na sztywną pianę.Wymieszałam połowę piany z masą
czekoladową.
Następnie dodałam resztę i również starannie i delikatnie wymieszałam.Tortownicę o średnicy 24 cm posmarowałam
masłem i delikatnie posypałam
bułką tartą.Można zamiast niej wyłożyć dół formy papierem do pieczenia.Wlałam do niej ciasto.
Można je teraz wstawić do piekarnika i upiec.Następnie przekroić na dwa płaty i posmarować
konfiturą.Ale ja, jak wcześniej
pisałam postanowiłam zmodyfikować przepis na Tort Sachera ipowkładałam w ciasto połówki
śliwek.
Wstawiłam ciasto do nagrzanego do 180 stopni piekarnika.Piekłam około 45 minut w 180 stopniach.Sprawdzałam czy się upiekło - patyczkiem.Gdy był suchy to znaczy ,że ciasto się upiekło.Studziłam je przez około 5 minut w formie a następnie na kratce.
Gdy ciasto stygło zajęłam się polewą.Roztopiłam
czekoladę, wlałam do niej
kawę i dokładnie wymieszałam.
Wlałam ją do przesianego
cukru pudru i wymieszałam.
Rozprowadziłam masę po bokach i wierzchu ciasta.
Odstawiłam w chłodne miejsce.Smacznego!