ßßß Cookit - przepis na CIASTO CZEKOLADOWE ZE ŚLIWKAMI i CZEKOLADOWO-KAWOWĄ POLEWĄ

CIASTO CZEKOLADOWE ZE ŚLIWKAMI i CZEKOLADOWO-KAWOWĄ POLEWĄ

nazwa

Wykonanie

Propozycja dla osób lubiących czekoladę.
Ja jej słodycz przełamałam śliwkami.
Można wykorzystać inne ulubione owoce np. maliny
lub podawać ciasto z kleksem bitej śmietany, konfiturą morelową lub śliwkową.
Składniki na ciasto:
175 g gorzkiej czekolady
150 g masła
150 g cukru
6 żółtek
6 białek
150 g mąki pszennej
szczypta soli
Składniki na polewę:
175 g gorzkiej czekolady
6 łyżek mocnej czarnej kawy
150 g cukru pudru firmy Kupiec
Czekoladę połamałam na mniejsze części i rozpuściłam w kąpieli wodnej.
Można też w mikrofali.
Utarłam masło z połową (75 g ) cukru.
Stopniowo dodawałam żółtka i dalej ucierałam.
Wlewałam rozpuszczoną czekoladę i dalej mieszałam.
Następnie wsypałam przesianą mąkę.
Dokładnie wymieszałam składniki.
Białka ubiłam z solą i resztą cukru na sztywną pianę.
Wymieszałam połowę piany z masą czekoladową.
Następnie dodałam resztę i również starannie i delikatnie wymieszałam.
Tortownicę o średnicy 24 cm posmarowałam masłem i delikatnie posypałam bułką tartą.
Można zamiast niej wyłożyć dół formy papierem do pieczenia.
Wlałam do niej ciasto.
Można je teraz wstawić do piekarnika i upiec.
Następnie przekroić na dwa płaty i posmarować konfiturą.
Ale ja, jak wcześniej pisałam postanowiłam zmodyfikować przepis na Tort Sachera i
powkładałam w ciasto połówki śliwek.
Wstawiłam ciasto do nagrzanego do 180 stopni piekarnika.
Piekłam około 45 minut w 180 stopniach.
Sprawdzałam czy się upiekło - patyczkiem.
Gdy był suchy to znaczy ,że ciasto się upiekło.
Studziłam je przez około 5 minut w formie a następnie na kratce.
Gdy ciasto stygło zajęłam się polewą.
Roztopiłam czekoladę, wlałam do niej kawę i dokładnie wymieszałam.
Wlałam ją do przesianego cukru pudru i wymieszałam.
Rozprowadziłam masę po bokach i wierzchu ciasta.
Odstawiłam w chłodne miejsce.
Smacznego!
Źródło:http://potrawyregionalne.blogspot.com/2013/12/ciasto-czekoladowe-ze-sliwkami-i.html