Wykonanie
16 Sierpnia 2013 Gotowanie ze stylem
Tarta ze
śliwkami to pyszne kruche ciasto z nadzieniem
owocowym, polane płynną
czekoladą i pokryte masą
bezową. Jakiś czas temu piekłam to ciasto i muszę przyznać, że wywarło ono na wszystkich wspaniałe wrażenie. Klasyczna
tarta z
owocami nabiera zupełnie innego smaku dzięki dodatkowi płynnej
czekolady oraz chrupiącej i słodkiej
bezy. Tarty deserowe nie wymagają rekomendacji, bo od dawna je znamy i często pieczemy. Najważniejsze, by ciasto do tarty przed upieczeniem schłodzić i ponakłuwać widelcem a
bezę odpowiednio długo suszyć.

Składniki :Ciasto:2 1/2 szklanki
mąki pszennej3
żółtka3/4 kostki
masła1/4 szklanki
cukru2 łyżki kwaśnej
śmietany 18%szczypta
soliNadzienie:250 g świeżych
śliwek1 łyżka stołowa
cukru50 g
czekolady mlecznej bądź gorzkiej
Beza:3
białka1/2 szklanki
cukru1 łyżeczka
mąki ziemniaczanejSposób przygotowania:
Mąkę i
masło posiekać nożem. Dodać
żółtka,
śmietanę,
cukier oraz szczyptę
soli i szybko zagnieść ciasto. Owinąć w folię, włożyć do zamrażalnika.Przygotować nadzienie:
śliwki umyć i pokroić na ćwiartki, oprószyć
cukrem, po czym odstawić.Formę do pieczenia tarty nasmarować dokładnie
masłem. Następnie dokładnie wylepić ją schłodzonym
ciastem oraz ponakłuwać widelcem. Warstwa ciasta powinna
mieć nie więcej niż 1 cm grubości. Piec 15-20 minut w temperaturze 200°C, do lekkiego zrumienia.
Czekoladę stopić w małej żaroodpornej misce umieszczonej nad rondlem z gotującą się
wodą i podgrzewać, aż do całkowitego rozpuszczenia się.
Białka ubić na sztywną pianę. Następnie stopniowo dodawać
cukier nie przerywając mieszania. Pod koniec ubijania dodać
mąkę ziemniaczaną, ubijać jeszcze przez chwilę, aż do wymieszania się składników. Podpieczone ciasto wyjąć z piekarnika, wyłożyć na nie
śliwki, polać rozpuszczoną
czekoladą, całość pokryć ubitą pianą. Tartę włożyć do piekarnika nagrzanego do temperatury 120°C i piec około 2,5 godziny, aż
beza będzie krucha.

