ßßß
Składniki :Ciasto:2 1/2 szklanki mąki pszennej3 żółtka3/4 kostki masła1/4 szklanki cukru2 łyżki kwaśnej śmietany 18%szczypta soliNadzienie:250 g świeżych śliwek1 łyżka stołowa cukru50 g czekolady mlecznej bądź gorzkiejBeza:3 białka1/2 szklanki cukru1 łyżeczka mąki ziemniaczanejSposób przygotowania:Mąkę i masło posiekać nożem. Dodać żółtka, śmietanę, cukier oraz szczyptę soli i szybko zagnieść ciasto. Owinąć w folię, włożyć do zamrażalnika.Przygotować nadzienie: śliwki umyć i pokroić na ćwiartki, oprószyć cukrem, po czym odstawić.Formę do pieczenia tarty nasmarować dokładnie masłem. Następnie dokładnie wylepić ją schłodzonym ciastem oraz ponakłuwać widelcem. Warstwa ciasta powinna mieć nie więcej niż 1 cm grubości. Piec 15-20 minut w temperaturze 200°C, do lekkiego zrumienia.Czekoladę stopić w małej żaroodpornej misce umieszczonej nad rondlem z gotującą się wodą i podgrzewać, aż do całkowitego rozpuszczenia się.Białka ubić na sztywną pianę. Następnie stopniowo dodawać cukier nie przerywając mieszania. Pod koniec ubijania dodać mąkę ziemniaczaną, ubijać jeszcze przez chwilę, aż do wymieszania się składników. Podpieczone ciasto wyjąć z piekarnika, wyłożyć na nie śliwki, polać rozpuszczoną czekoladą, całość pokryć ubitą pianą. Tartę włożyć do piekarnika nagrzanego do temperatury 120°C i piec około 2,5 godziny, aż beza będzie krucha.
