Wykonanie
Wyborny smak słodko-
gorzkiej czekolady w kwaskowym duecie z orzeźwiającą
morelą - oto tajemnica ponadczasowego sukcesu słynnego
tortu rodem z Wiednia. Pełnię swoich
smakowo-aromatycznych możliwości tort osiąga po kilku dniach, czy będzie miał jednak szansę wytrwać tyle świeżo upieczony w naszych domach?Składniki:120 g
masła40 g
cukru pudru160 g
cukru120 g
gorzkiej czekolady110 g
żółtek170 g
białek120 g
mąki pszennejNadzienie:280 g
konfitury morelowejPolewa:1 cała porcja
polewy czekoladowej przygotowanej według tego przepisuPrzygotowanie:Piekarnik nagrzewamy do temperatury 160 stopni, ustawiamy program pieczenia gora/dół. Smarujemy
masłem i wysypujemy
mąką dno foremki tortowej o średnicy 26 cm.
Czekoladę łamiemy na kawałki i rozpuszczamy w kąpieli
wodnej. Studzimy.
Masło ucieramy z
żółtkami,
cukrem i
cukrem pudrem. Dodajemy rozpuszczoną i przestudzoną
czekoladę, dokładnie mieszamy na jednolitą masę.
Mąkę przesiewamy,
białka ubijamy i dodajemy na przemian do masy
maślano-
żółtkowej.Całość przekładamy do przygotowanej foremki i wkładamy do nagrzanego na 160ºC piekarnika. Pieczemy około 1 godziny i 10 minut.W tym czasie przygotowujemy
polewę czekoladową.Upieczone ciasto wyciągamy z piekarnika i wykładamy na kratkę do ostudzenia. Następnie przekrajamy szerokim nożem lub nicią cukierniczą na dwa lub trzy (według uznania) krążki. Bardzo obficie smarujemy każdy krążek, również wierzchni
marmoladą. Nakładamy jeden na drugi i polewamy równomiernie glazurą
czekoladową. Wyrównujemy wierzch szerokim nożem i odstawiamy do zastygnięcia.


,Składnik główny:
czekolada,Składnik główny:
morele,Rodzaj dania:Ciasto,