Wykonanie
Truskawkowe trio to połączenie
trzech różnych warstw, w których powtarzającym się składnikiem są
truskawki. Mamy więc
truskawkowy budyń, masę
śmietankowo-
truskawkową oraz
galaretkę z kawałkami soczystych
truskawek, a wszystko to ułożone jest na puszystym
biszkopcie. I uwierzcie mi, jedząc kawałek ciasta nie pomyślicie, że za dużo w nim
truskawek. Poszczególne warstwy idealnie ze sobą współgrają, tworząc pyszną
truskawkową całość.Ciasto nie jest mocno słodkie, ale możecie ograniczyć lub zwiększyć podaną ilość
cukru, dopasowując ją do własnych upodobań.
Trio przygotowałam w formie o wymiarach 21x21cm z wysokim brzegiem (co najmniej 7cm). Jeśli przygotujecie je w niższej formie, musi być ona nieco większa.

Składniki :
BISZKOPT3
jajka30g domowego
cukru waniliowego (lub zwykłego)60g
mąki pszennejPONCZ1-2 łyżki
soku z cytrynykilka łyżek przegotowanej
wodyBUDYŃ TRUSKAWKOWY500g
truskawek1-2 łyżki
soku z cytryny60g domowego
cukru waniliowego (lub zwykłego)2 budynie
śmietankowe bez
cukru (40g każdy)50g
masła1/3 szklanki
wody
MASA
ŚMIETANKOWO-TRUSKAWKOWA200g
serka naturalnego (homogenizowanego lub z wiaderka)200ml
śmietanki 30%300g
truskawek1-2 łyżki
soku z cytryny30g domowego
cukru waniliowego (lub zwykłego)1/4 szklanki
wody3 łyżeczki (12g)
żelatynyGALARETKA Z
TRUSKAWKAMI2
galaretki truskawkowe500ml
wody400g
truskawek
Wykonanie:
BISZKOPT-
jajka do
biszkoptu należy wyjąć 2-3 godziny wcześniej z lodówki- piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni- formę wyłożyć tylko na spodzie papierem do pieczenia,
boków niczym nie smarować-
białka oddzielić od
żółtek, ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodając stopniowo
cukier- do ubitej piany dodawać pojedynczo
żółtka, po każdym ubijać do wrobienia
żółtka w pianę, masę jajeczną ubijać aż będzie puszysta-
mąkę przesiać, małymi porcjami dodawać do masy jajecznej, za każdym razem mieszając delikatnie łyżką- masę
biszkoptową wyłożyć do formy, wyrównać, piec przez około 20 minut do tzw. suchego patyczka- po upieczeniu formę z
biszkoptem zostawić w wyłączonym i uchylonym piekarniku do ostygnięcia- ostygnięty
biszkopt odkroić nożem od brzegów formy, wyjąć z niej, zdjąć ze
spodu papier- przygotować poncz:
sok z cytryny wymieszać z kilkoma łyżkami przegotowanej
wody, wymieszać-
biszkopt wraz z papierem przełożyć na dno formy, nasączyć ponczem
BUDYŃ TRUSKAWKOWY-
truskawki umyć, pozbawić szypułek, rozdrobnić blenderem na mus, wymieszać z
sokiem z cytryny- mus
truskawkowy przełożyć do rondelka, dodać
cukier i
masło, podgrzewać do momentu zagotowania- w 1/3 szklanki zimnej
wody rozpuścić budynie (dokładnie wymieszać, aby nie było grudek)- do gotującego się musu
truskawkowego wlać mieszankę budyniową, mieszać energicznie, aż składniki się połączą- ciągle mieszając, gotować na małej mocy palnika, aż
budyń zgęstnieje- ugotowany
budyń od razu wyłożyć na nasączony
biszkopt, wyrównać i pozostawić do ostygnięcia

MASA
ŚMIETANKOWO-TRUSKAWKOWA-
śmietanka i
serek powinny być prosto z lodówki-
truskawki umyć, pozbawić szypułek, rozdrobnić blenderem na mus- mus
truskawkowy wymieszać z
sokiem cytryny, przełożyć do rondelka, zagotować, zdjąć z palnika-
żelatynę wymieszać z zimną
wodą, gdy napęcznieje, podgrzać krótko w kuchence mikrofalowej lub w kąpieli
wodnej do ponownego rozpuszczenia
żelatyny (nie gotować, gdyż straci swoje właściwości żelujące)- rozpuszczoną
żelatynę wymieszać z gorącym musem
truskawkowym, pozostawić do ostygnięcia-
serek zmiksować na gładką masę, dodać do niego ostudzony mus, wymieszać- masę pozostawić do lekkiego zgęstnienia, można ją schłodzić w lodówce, należy jednak pamiętać, że masa będzie wtedy szybciej zastygać- gdy masa serowa lekko zgęstnieje, schłodzoną
śmietankę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając
cukier-
bitą śmietanę porcjami dodawać do masy serowej, delikatnie wymieszać- gotową masę wyłożyć na schłodzoną warstwę budyniową, wyrównać, ponownie schłodzić do zastygnięcia nowej warstwy
GALARETKA Z
TRUSKAWKAMI-
galaretkę wsypać do gorącej, przegotowanej
wody, wymieszać, pozostawić do ostygnięcia- zimną
galaretkę schłodzić w lodówce do momentu, aż zacznie się ścinać (konsystencją będzie przypominać
kisiel)-
truskawki umyć, pozbawić szypułek, pokroić na mniejsze kawałki- ścinającą się
galaretkę rozsmarować w niewielkiej ilości na zastygniętej warstwie
śmietankowo-truskawkowej- na
galaretce ułożyć gęsto koło siebie
truskawki, wyłożyć resztę
galaretki, starając się rozprowadzić ją pomiędzy
truskawkami i na ich wierzchu, wyrównać, schłodzić do zastygnięcia, najlepiej przez całą noc