Wykonanie
Tarta z
truskawkami to proste, smaczne i klasyczne ciasto z
owocami, na które składa się kruchy,
maślany spód, masa powstała z połączenia
śmietanki i
jogurtu oraz świeże
truskawki pokryte
galaretką.
Tarta jest delikatna w smaku i niezbyt słodka, a wierzch powstały z połączenia
truskawek i
galaretki, w przekroju bardzo ładnie kontrastuje z białą masą.Do pieczenia wykorzystałam tortownicę o średnicy 21cm .

Składniki:CIASTO KRUCHE150g
mąki pszennej75g
masła50g
cukru pudru1
żółtko1 łyżka
śmietany 18%1 łyżeczka ekstraktu z
waniliiMASA
ŚMIETANKOWO-JOGURTOWA100g gęstego
jogurtu naturalnego100g
śmietanki 30%3 łyżki domowego
cukru z
wanilią1 łyżeczka
żelatyny1 łyżka zimnej
wodyponadto:1/2 opakowania
galaretki truskawkowej150ml
wody100-150g
truskawek (tyle, aby przykryły wierzch tarty)

Wykonanie:CIASTO KRUCHE- składniki na ciasto powinny być prosto z lodówki-
mąkę przesiać, dodać
cukier puder, zimne
masło,
żółtko, ekstrakt z
wanilii i
śmietanę, składniki posiekać razem, zagnieść gładkie ciasto- jeśli ciasto jest za suche, można dodać odrobinę więcej
śmietany- ciasto zafoliować i schłodzić- formę wysmarować tłuszczem (ja piekłam w tortownicy, nie smarowałam jej niczym, na spód dałam krążek z papieru, aby łatwiej przenieść tartę po upieczeniu)

- ciasto rozwałkować na placek, przełożyć go do formy, tworząc wysoki brzeg sięgający mniej więcej do połowy wysokości tortownicy lub wypełnić całą formę na tartę- ciasto nakłuć widelcem, schłodzić- schłodzone ciasto (powinno być sztywne po wyjęciu z lodówki) wstawić do piekarnika nagrzanego do 180-190 stopni, piec przez 20-25 minut- jeśli ciasto podczas pieczenia wybrzusza się, wystarczy na moment uchylić piekarnik i w kilku miejscach przekłuć wykałaczką- ciasto po upieczeniu wyjąć z piekarnika i ostudzić

MASA
ŚMIETANKOWO-JOGURTOWA- składniki powinny być prosto z lodówki-
jogurt zmiksować z
cukrem-
śmietankę ubić na sztywno-
żelatynę zalać zimną
wodą, gdy napęcznieje, podgrzać krótko (kilka lub kilkanaście sekund) w kuchence mikrofalowej, aż
żelatyna ponownie się rozpuści- do ciepłej
żelatyny dodać 1-2 łyżeczki
jogurtu, wymieszać, dopiero wtedy
żelatynę wlać do reszty
jogurtu, wymieszać-
śmietankę przełożyć do
jogurtu, delikatnie wymieszać- masę przełożyć na kruchy spód, wyrównać
GALARETKA Z
TRUSKAWKAMI-
truskawki umyć, pozbawić szypułek, pokroić na dość duże plastry- plasterki układać blisko siebie na wierzchu tarty, lekko wciskając je w masę- tartę schłodzić w lodówce-
wodę zagotować, do gorącej wsypać proszek
galaretki, dokładnie wymieszać, pozostawić do ostygnięcia- na zastygniętą masę
śmietankowo-
jogurtową wylać zimną
galaretkę tak, aby przykryła dokładnie wszystkie
truskawki- całość ponownie schłodzić, najlepiej przez kilka godzin