ßßß Cookit - przepis na Sernik gotowany na kruchym cieście makowym

Sernik gotowany na kruchym cieście makowym

nazwa

Wykonanie

Sernik gotowany na kruchym cieście makowym to kolejna propozycja ciasta świątecznego, które łączy w sobie dwa ulubione przeze mnie składniki: mak i ser. Nie jest to tradycyjny seromak (który pojawi się niedługo na blogu), więc jeśli szukacie nowych ciast, do tego w świątecznych smakach i oprawie, serdecznie polecam poniższy przepis.
Na blogu znajduje się już przepis na sernik gotowany, który przygotować można na bazie gęstego twarogu z wiaderka, lub twarogu mielonego. Do sernika na kruchym cieście makowym polecam wykorzystać twaróg zmielony w domu, nada on masie serowej zwartej konsystencji bez dodatku dużej ilości mąki, a sernik nie będzie miał mazistej, lekko budyniowej konsystencji jak wtedy, gdy skorzystamy z sera wiaderkowego.
Sernik przygotowałam w tortownicy o średnicy 21cm .
Składniki:
KRUCHE CIASTO MAKOWE
360g mąki pszennej
160g masła
120g cukru pudru
100g suchego maku
1 jajko
1 żółtko
3 łyżki (60g) śmietany 18%
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
MASA SEROWA
450g twarogu półtłustego trzykrotnie zmielonego
90g masła
70g cukru pudru
50ml mleka
2 żółtka
15g mąki ziemniaczanej
olejek migdałowy
POLEWA ŚMIETANKOWA
150ml śmietanki 30%
50g białej czekolady
garść orzechów laskowych do dekoracji
Wykonanie:
- składniki na ciasto kruche powinny być zimne, na masę serową - w temperaturze pokojowej
KRUCHE CIASTO MAKOWE
- mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem, dodać wypłukany i odsączony mak, zimne masło, jajko, żółtko i śmietanę
- składniki posiekać razem, zagnieść elastyczne ciasto
- ciasto podzielić na trzy równe części, zafoliować, schłodzić w lodówce
- piekarnik nagrzać do 190 stopni
- dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia
- jeden z kawałków ciasta wyjąć z lodówki, rozwałkować, w razie potrzeby lekko podsypując mąką
- placek przełożyć do tortownicy, wyrównać, nakłuć widelcem, wstawić do piekarnika, piec około 20 minut
- po upieczeniu delikatnie wyjąć z tortownicy (ciasto jest dość kruche)
- w taki sam sposób upiec pozostałe dwie części ciasta
- upieczone placki ostudzić
MASA SEROWA
- mąkę ziemniaczaną wymieszać dokładnie z mlekiem i kilkoma kroplami olejku migdałowego
- masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą, jasną masę
- pojedynczo dodawać żółtka, po każdym ucierając do wrobienia żółtka w masę
- do masy dodawać partiami zmielony twaróg, ucierać do uzyskania jednolitej masy
- gotową masę przełożyć do garnka z grubym dnem, podgrzewać na małej mocy palnika, cały czas mieszając
- doprowadzić do zagotowania masy, gdy to nastąpi, wlać mleko z mąką, cały czas energicznie mieszając, krótko gotować do wyraźnego zgęstnienia masy (u mnie nastąpiło to prawie od razu, gotowałam jeszcze 1-2 minuty)
- masę zdjąć z palnika
- tortownicę wyłożyć na spodzie i na bokach papierem do pieczenia
- na dnie ułożyć pierwszy blat ciasta kruchego, wyłożyć połowę gorącej masy serowej, przykryć drugim blatem makowym, lekko docisnąć, wyłożyć drugą część masy serowej, przykryć ostatnim blatem, docisnąć
- sernik lekko obciążyć (np. mniejszą tortownicą wypełnioną czymś ciężkim), pozostawić w temperaturze pokojowej do wystygnięcia
- z wystudzonego sernika zdjąć obciążenie oraz obręcz tortownicy, sernik wstawić do lodówki na całą noc ( u mnie w szczelnym pojemniku spożywczym)
- można od razu przygotować polewę ze śmietanki i całość schłodzić przez noc, lub zrobić to następnego dnia, tak jak poniżej
POLEWA ŚMIETANKOWA
- na drugi dzień sernik wyjąć z lodówki
- przygotować orzechy laskowe: jeśli są w łupinkach, należy podprażyć je kilka minut w piekarniku, uprażone gorące przełożyć do czystej ściereczki kuchennej, pocierając zdjąć skórki z orzechów
- obrane orzechy pokroić na duże kawałki
- czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej
- zimną śmietankę ubić na sztywno
- do lekko ostudzonej czekolady (nie może być za zimna, gdyż w kontakcie z zimną śmietanką od razu się zetnie) dodawać małymi partiami ubitą śmietankę, za każdym razem delikatnie mieszając
- gotową polewę wyłożyć na wierzch sernika, od razu wysypać na środek przygotowane orzechy
- sernik schłodzić w lodówce do momentu ścięcia się górnej warstwy, najlepiej przez kilka godzin lub przez całą noc
Sernik gotowany przechowywany w szczelnym pojemniku w lodówce wytrzymał u mnie sześć dni bez utraty walorów smakowych. Można go przygotować na 1-2 dni przed świętami, a udekorować śmietaną na krótko przed podaniem.
Źródło:http://smakolykibereniki.blogspot.com/2014/12/sernik-gotowany-na-kruchym-ciescie.html