Wykonanie
Ciasto
jogurtowo-
truskawkowe na zimno to
kakaowy biszkopt przełożony lekką masą
jogurtową, w której zanurzone są kawałki świeżych
truskawek oraz
galaretką z musu
truskawkowego. Jest to ciasto typowo sezonowe,
owocowe, mało słodkie. Należy podawać je mocno schłodzone, gdyż masa jogurtowa ma kremową konsystencję i nie powinna długo stać w temperaturze pokojowej. Do wykonania masy jogurtowej polecam bardzo gęsty
jogurt grecki, gdyż rzadszy
jogurt może wymagać dodania większej ilości
galaretki.Najsłodszym elementem ciasta jest
galaretka z musu
truskawkowego, choć jej słodkość zależy od smaku
truskawek oraz ilości dodanego
cukru.
Biszkopt kakaowy nie wymaga nasączenia, gdyż masa jogurtowa przed zastygnięciem jest rzadka i gdy ją wylejemy na
biszkopt, odda mu swoją wilgoć.Ciasto można przygotować w formie o wymiarach 25x14x7cm .

Składniki:
BISZKOPT50g
mąki pszennej10g
kakao60g
cukru pudru3
jajkaszczypta
soli2 łyżki zimnej
wody0,5 łyżeczki
proszku do pieczeniaMASA JOGURTOWA750g gęstego
jogurtu greckiego1 opakowanie
galaretki cytrynowej200ml
wody1 łyżka
cukru wanilinowego (opcjonalnie)200g
truskawekMUS
TRUSKAWKOWY500g
truskawek5-6 łyżek
cukru pudru lub do smaku5 łyżeczek
żelatyny
Wykonanie:
BISZKOPT- składniki na
biszkopt powinny być w temperaturze pokojowej- piekarnik nagrzać do 180 stopni-
białka oddzielić od
żółtek, ubić je ze szczyptą
soli na sztywno- dodać
cukier i ponownie ubić, następnie dodawać po jednym
żółtku, za każdym razem krótko miksować- dodać zimną
wodę oraz partiami
mąkę przesianą z
proszkiem do pieczenia i
kakao, delikatnie wymieszać łyżką do połączenia się składników- formę wyłożyć na spodzie papierem do pieczenia (boki pozostawić bez niczego), do formy przelać ciasto, wyrównać-
biszkopt piec przez około 30 minut do tzw. suchego patyczka, pozostawić w wyłączonym piekarniku przy uchylonych drzwiczkach do ostygnięcia- ostygnięty
biszkopt oddzielić
ostrym nożem od
boków formy, wyjąć, zdjąć papier ze
spodu-
biszkopt przekroić na dwa cieńsze blaty

MASA JOGURTOWA-
galaretkę rozpuścić w 200ml gorącej przegotowanej
wody, pozostawić do ostygnięcia-
jogurt zmiksować z
cukrem wanilinowym, do ostygniętej
galaretki dodać kilka łyżek
jogurtu, wymieszać, całość wlać do masy jogurtowej, zmiksować lub wymieszać- jeden z blatów
biszkoptowych włożyć na dno formy wyłożonej papierem do pieczenia-
truskawki oczyścić pozbawić szypułek i pokroić na mniejsze kawałki, układać je blisko siebie na
biszkopcie- na
truskawki delikatnie wyłożyć masę
jogurtową (najlepiej łyżką, aby
truskawki na dnie nie uniosły się w
masie), wstawić do lodówki do zastygnięcia (kilka godzin)MUS
TRUSKAWKOWY-
truskawki oczyścić, pozbawić szypułek, zmiksować blenderem na mus- do musu dodać
cukier puder (w trakcie słodzenia spróbować mus, gdyż do bardziej słodkich
truskawek można dodać mniej
cukru), wymieszać- do miseczki odłożyć kilka łyżek musu, dodać
żelatynę, wymieszać, pozostawić do napęcznienia, podgrzać w kuchence mikrofalowej- rozpuszczoną w musie
żelatynę dodać do reszty musu, wymieszać- na zastygniętej
masie jogurtowej ułożyć drugi blat
biszkoptowy, na wierzch wylać mus
truskawkowy, całość schłodzić do zastygnięcia musu- gotowe ciasto kroić w kostkę, przechowywać w lodówce, podawać schłodzone

Ciasto
jogurtowo-
truskawkowe nie jest
ciastem szybkim w wykonaniu, ale pomijając czynności przygotowawcze (przygotowanie
biszkoptu, masy jogurtowej, musu
truskawkowego), potrzebuje głównie czasu na zastygnięcie w lodówce. Ciasto można też wykonać bez pieczenia, zamieniając blaty
biszkoptowe na małe
biszkopty.