ßßß
Składniki:BISZKOPT50g mąki pszennej10g kakao60g cukru pudru3 jajkaszczypta soli2 łyżki zimnej wody0,5 łyżeczki proszku do pieczeniaMASA JOGURTOWA750g gęstego jogurtu greckiego1 opakowanie galaretki cytrynowej200ml wody1 łyżka cukru wanilinowego (opcjonalnie)200g truskawekMUS TRUSKAWKOWY500g truskawek5-6 łyżek cukru pudru lub do smaku5 łyżeczek żelatyny
Wykonanie:BISZKOPT- składniki na biszkopt powinny być w temperaturze pokojowej- piekarnik nagrzać do 180 stopni- białka oddzielić od żółtek, ubić je ze szczyptą soli na sztywno- dodać cukier i ponownie ubić, następnie dodawać po jednym żółtku, za każdym razem krótko miksować- dodać zimną wodę oraz partiami mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i kakao, delikatnie wymieszać łyżką do połączenia się składników- formę wyłożyć na spodzie papierem do pieczenia (boki pozostawić bez niczego), do formy przelać ciasto, wyrównać- biszkopt piec przez około 30 minut do tzw. suchego patyczka, pozostawić w wyłączonym piekarniku przy uchylonych drzwiczkach do ostygnięcia- ostygnięty biszkopt oddzielić ostrym nożem od boków formy, wyjąć, zdjąć papier ze spodu- biszkopt przekroić na dwa cieńsze blaty
MASA JOGURTOWA- galaretkę rozpuścić w 200ml gorącej przegotowanej wody, pozostawić do ostygnięcia- jogurt zmiksować z cukrem wanilinowym, do ostygniętej galaretki dodać kilka łyżek jogurtu, wymieszać, całość wlać do masy jogurtowej, zmiksować lub wymieszać- jeden z blatów biszkoptowych włożyć na dno formy wyłożonej papierem do pieczenia- truskawki oczyścić pozbawić szypułek i pokroić na mniejsze kawałki, układać je blisko siebie na biszkopcie- na truskawki delikatnie wyłożyć masę jogurtową (najlepiej łyżką, aby truskawki na dnie nie uniosły się w masie), wstawić do lodówki do zastygnięcia (kilka godzin)MUS TRUSKAWKOWY- truskawki oczyścić, pozbawić szypułek, zmiksować blenderem na mus- do musu dodać cukier puder (w trakcie słodzenia spróbować mus, gdyż do bardziej słodkich truskawek można dodać mniej cukru), wymieszać- do miseczki odłożyć kilka łyżek musu, dodać żelatynę, wymieszać, pozostawić do napęcznienia, podgrzać w kuchence mikrofalowej- rozpuszczoną w musie żelatynę dodać do reszty musu, wymieszać- na zastygniętej masie jogurtowej ułożyć drugi blat biszkoptowy, na wierzch wylać mus truskawkowy, całość schłodzić do zastygnięcia musu- gotowe ciasto kroić w kostkę, przechowywać w lodówce, podawać schłodzone
Ciasto jogurtowo-truskawkowe nie jest ciastem szybkim w wykonaniu, ale pomijając czynności przygotowawcze (przygotowanie biszkoptu, masy jogurtowej, musu truskawkowego), potrzebuje głównie czasu na zastygnięcie w lodówce. Ciasto można też wykonać bez pieczenia, zamieniając blaty biszkoptowe na małe biszkopty.