ßßß
Składniki:CIASTO KRUCHE80g mąki pszennej40g masła lub margaryny40g cukru pudru1 żółtkoMASA SEROWA400g twarogu 3-krotnie zmielonego lub gęstego z wiaderka300g brzoskwiń z puszki60g masła3 jajka100g cukru pudruskórka otarta z niedużej cytryny2 łyżki mąki ziemniaczanejMUS BRZOSKWINIOWY2 łyżki masła6 łyżek syropu brzoskwiniowego (z puszki)2 połówki brzoskwiń z puszki2 łyżki cukru pudru3 łyżki kwaśnej śmietany 12%1 łyżeczka żelatyny
Wykonanie:CIASTO KRUCHE- mąkę przesiać, dodać do niej cukier i posiekany tłuszcz oraz żółtko, zagnieść szybko gładkie ciasto, schłodzić je przez 30 minut w lodówce- ciasto wyłożyć na spód tortownicy przykryty papierem do pieczenia (wypuszczonym na zewnątrz), nakłuć widelcem i podpiec 15 minut w 180 stopniach, ostudzićMASA SEROWA- masło utrzeć z cukrem, dodawać po jednym jajku, za każdym razem chwilę miksując, dodać twaróg, ponownie krótko zmiksować do połączenia się składników- brzoskwinie odsączyć z syropu, rozdrobnić blenderem, aż powstanie mus- do masy serowej dodać mus brzoskwiniowy, skórkę otartą z cytryny oraz mąkę ziemniaczaną- całość wymieszać lub zmiksować na niskich obrotach- masę serową wylać (będzie dość rzadka) na podpieczony kruchy spód, wyrównać- w piekarniku na dolnej półce ustawić duże naczynie z wodą, para wodna zminimalizuje ryzyko pękania sernika- sernik piec w 160-170 stopniach do momentu, aż masa się zetnie (75-85 minut)- po upieczeniu sernik pozostawić w wyłączonym piekarniku, po 30 minutach uchylić drzwiczki, sernik wyjąć dopiero po ostudzeniuMUS BRZOSKWINIOWY- masło, syrop brzoskwiniowy oraz cukier podgrzać do rozpuszczenia się tłuszczu i cukru, dodać rozdrobnione blenderem połówki brzoskwiń, wymieszać i chwilę podgrzewać- do masy wsypać żelatynę w proszku, wymieszać, zdjąć z ognia- do musu dodać śmietanę, wymieszać, pozostawić do ostygnięcia- gdy masa ostygnie i widocznie zgęstnieje, wyłożyć ją na wierzch ostudzonego sernika, wyrównać i schłodzić do momentu ścięcia się musu brzoskwiniowego, najlepiej pozostawić w lodówce na całą noc
Sernik ma zwartą konsystencję i bardzo dobrze się kroi. Ze względu na dużą ilość musu brzoskwiniowego w składzie masy serowej, jest mocno wilgotny. Jak każdy sernik, najlepiej przechowywać go w lodówce, zwłaszcza ze względu na wierzchnią warstwę musu, która zawiera żelatynę, choć nie jest to wypiek, który trzeba podawać schłodzony i wytrzyma jakiś czas w temperaturze pokojowej, bez utraty walorów wizualnych.