ßßß
Składniki:500g sera mascarpone2 całe jajka2 żółtka6 dużych brzoskwiń4 łyżki masła 82%1 łyżka mąki pszennej1 łyżka mąki ziemniaczanej1/2 szklanki mleka2 łyżki cukru kryształu1 łyżeczka żelatynySpód/wierzch:200g. słomek ptysiowychCukier puder do oprószenia ciastaPrzygotowanie:Krem brzoskwiniowy: Brzoskwinie obrać , pozbyć się pestek , pokroić w kostkę.Garnek rozgrzać , dusić brzoskwinie z cukrem do powstania gęstego syropu.smażyć mąkę 2-3 min.Wlać mleko , wbić jajka oraz żółtka dodać żelatynę cały czas ucierając ( można także użyć miksera)Garnek zdjąć z gazu , dodać ser mascarpone , utrzeć do powstania gładkiego , gęstego kremu.Krem odstawić do całkowitego wystudzenia ale nie wolno o niem zapomnieć inaczej zastygnie i nie wyłożymy go na ptysiowy spód.Ptysiowy spód i wierzch: Rurki ptysiowe wkładamy do robota rozdrabniającego ( malaksera) lub blendera wraz z dwiema łyżkami masła.Całość miksujemy do połączenia się składników.Kwadratowe naczynie wykładamy folią spożywczą lub aluminiową , na nią wykładamy 1/2 warstwy ptysiowej dociskając do spodu naczynia.Na spód wykładamy krem brzoskwiniowy rozsmarowując go równo po całości.Wierzch pokrywamy pozostałymi kruszonką ptysiową.Odstawiamy do lodówki na 3-4 godziny aby wszystkie warstwy stężały.Ciasto wyjmujemy z naczynia podnosząc za brzegi foli , kroimy w kostkę.Przed podaniem oprószamy cukrem pudrem.