Wykonanie
Bardzo lubię
miód i często dodaję go do różnych potraw -
mięs, deserów czy codziennej
herbaty.
Miód stanowi świetną alternatywę dla
cukru, gdyż dodany w niedużej ilości nie zmienia smaku wypieków.Dziś chcę Wam przedstawić ciasto, które w smaku i w nazwie nie może wyprzeć się obecności
miodu - ciasto
miodowo-
serowe z
orzechami. Jest to ciasto wilgotne, ciężkie (masa przed upieczeniem jest bardzo gęsta), dość słodkie, z wyczuwalnymi w każdym kęsie
orzechami. Można dodać do ciasta ulubione przez nas
orzechy, choć każdy rodzaj nada ciastu troszkę innego charakteru. Ja dodałam mieszankę
orzechów ziemnych, laskowych i
nerkowców.Przepis do wykorzystania w tortownicy o średnicy 18cm, śmiało można też zrobić ciasto w średniej wielkości keksówce.

Składniki:250g
mąki pszennej + 1 łyżka do oprószenia
orzechów100g zmielonego
twarogu półtłustego6 łyżek
miodu60g
cukru100g
margaryny2
jajka6 łyżek
mleka80-100g dowolnych
orzechów1,5 łyżeczki
proszku do pieczeniakilka łyżek
śmietany 18% + 1-2 łyżeczki
miodu na polewę

Wykonanie:- składniki powinny być w temperaturze pokojowej-
margarynę utrzeć z
cukrem- do masy dodać stopniowo
jajka i
miód, dokładnie utrzeć/zmiksować- partiami dodawać
zmielony ser, na koniec sukcesywnie dosypywać
mąkę przesianą z
proszkiem do pieczenia oraz
mleko (jeśli nasze ciasto będzie zbyt gęste, można dodać trochę więcej
mleka)-
orzechy drobno posiekać (jeśli są to
orzechy laskowe, sparzyć je i obrać ze skórki)- posiekane
orzechy oprószyć dokładnie łyżką
mąki (zapobiegnie to opadaniu
orzechów na dno ciasta podczas pieczenia) i dodać do ciasta, wymieszać- ciasto przełożyć do posmarowanej tłuszczem i wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy, wygładzić wierzch łyżką- piec w 180 stopniach przez około 60 minut, na 10 minut przed końcem tego czasu można sprawdzić patyczkiem stan upieczenia ciasta-
śmietanę wymieszać z
miodem, na 5-10 minut przed końcem pieczenia wysunąć ciasto z piekarnika i łyżką rozsmarować po wierzchu
śmietanę- gotowe ciasto wyjąć z piekarnika i wystudzić, kroić dopiero po ostygnięciu

Ciasto
miodowo-
serowe z
orzechami proponuję osobom, które lubią
miód oraz
orzechy, gdyż te dwa smaki królują w cieście.
Twaróg nie jest wyczuwalny, nadaje jednak ciastu zwartą, wilgotną strukturę. Polewa ze
śmietany tworzy na cieście ładną glazurę, choć nie jest słodka jak klasyczny
lukier. Przygotowanie ciasta nie wymaga zbyt wiele czasu, jedynie siekanie
orzechów może być pracochłonne.Ciasto można przechowywać w lodówce lub przykryte na blacie kuchennym.