Wykonanie
Kaczka pieczona z
jabłkami jako dodatek żytnie pierogi leniwe ,
żurawina i surówka z
sałaty lodowej.Składniki:
Mięsko:
kaczka (waga prawie 3,5 kg)duże
jabłkoczosnek (kilka ząbków)
imbir (proszek)
currysól i
pieprzpapryka słodkasmalec z gęsi
oliwa z oliwekpierogi leniwe (przepis)Surówka:
sałata lodowakawałek
ostrej papryczkirodzynkiocet balsamicznycytrynamiódDodatkowo :
żurawinaPrzygotowanie :Wieczorem nacieramy
kaczkę wszystkimi
przyprawami wymieszanymi z
oliwą i wstawiamy na noc do lodówki, rano nadziewamy
jabłkiem, żaroodporne naczynie wysmarowujemy
smalcem (z gęsi) i wkładamy do niego
kaczkę, wstawiamy do zimnego piekarnika (230 st.) w tej temp. pieczemy 30 minut, następnie temperaturę obniżamy (do 170-180 st.)
kaczkę przykrywamy folią aluminiową i tak pieczemy 1 godzinę 45 minut pod przykryciem, co jakiś czas podlewamy tłuszczem z pieczenia, po godzinie przewracamy ją na drugą stronę. Na 15 minut przed końcem, zwiększamy temp. do 230 st. po tym czasie piekarnik wyłączamy i zostawiamy, żeby
mięso odsapnęło. Pierogi leniwe żytnie:(przepis)Podajemy z
żurawiną i surówką z
sałaty lodowej pokrojonej w paski z dodatkiem papryczki i
rodzynek (dressing z
octu,
miodu i
soku z cytryny).
Kaczka wyszła mięciutka,
mięso pięknie odchodziło od kostek. Smacznego