Wykonanie

Lubimy kluski cóż ja poradzę na to, a pierogi leniwe są wyjątkowo szybkie w przygotowaniu i pasują do każdego
mięsa.Składniki:300 g
wołowinypapryka kolorowa
smalec gęsi
sól różowa
sos sojowy ciemny
oliwa z oliwekprzyprawy: (
suszone pomidory w płatkach,
zioła prowansalskie, 1 ząbek
czosnku)Pierogi leniwe: (przepis)Przygotowanie:Zaczynamy od
mięsa, myjemy i kroimy na cienkie paski, przekładamy do miseczki, zalewamy łyżką
sosu sojowego i
oliwą. Odstawiamy na 15-20 minut. Rozgrzewamy patelnię i obsmażamy
mięso na
smalcu, przez 10 minut, następnie zalewamy
wodą dodajemy
przyprawy i pokrojony na plasterki
czosnek i gotujemy pod przykryciem przez 30-40 minut. Po upływie tego czasu dodajemy pokrojoną w paski
paprykę, dusimy jeszcze 5-7 minut. W tym czasie szykujemy sobie pierogi leniwe i gotujemy
wodę do ich przygotowania (przepis).
Mięso można zaprawić
mąką (jeśli lubicie) odlewamy
wodę z gotowania do filiżanki i dodajemy łyżeczkę
mąki pszennej i mieszamy tak aby nie było grudek, dodajemy do sosu który jeszcze przez minutę podgrzejemy aż zgęstnieje. Jak tylko pierogi będą gotowe można podawać do stołu, ja miałam surówkę z czarnej
rzepy, ale można podać np. z
pomidorami pokrojonymi w plastry. Mój gulasz był łagodny w smaku, można doprawić
pieprzem chili czy
papryką ostrą. Smacznego