Dzisiaj jak przystało na wiosenny, słoneczny weekend będzie pysznie, szybko i z możliwością przyrządzenia na grillu :)Lekka, aromatyczna ryba przygotowana w folii czaruje aromatem suszonych pomidorów, czosnku i ziół. W sezonie letnim z powodzeniem możemy przyrządzić na grillu, poza sezonem w piekarniku.Składniki:dowolna ryba 500g (u mnie gładzica)suszone pomidory z oliwą ½ słoikaczosnek 4-5 ząbkówsólpieprz czarny ziarnistyzioła prowansalskieSposób przygotowania:Rybę myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem. Zamrożoną odmrażamy przed przygotowaniem. Układamy na podwójnie złożonej foli aluminiowej.Czosnek obieramy i kroimy w cienkie płatki. Na rybie układamy kilka kawałków suszonych pomidorów i płatkiczosnku.Oliwępomidorową łączymy z solą, pieprzem ziarnistym i ziołami prowansalskimi. Na każdej rybie rozsmarowujemy oliwę z przyprawami.Zawijamy folię i grillujemy lub pieczemy w 180stopniach C przez około 20 minut.