Wykonanie

Jakiś czas temu na blogu sugarHero znalazłam tort z pączków, który musiałam wypróbować. Tort wyszedł rewelacyjnie i był naprawdę pyszny.Przepis na pączki z podanego wyżej bloga, z moimi małymi modyfikacjami podałam już wcześniej w
poście “Pączki bez drożdży”, ponieważ same w sobie
ciastka są rewelacyjne. Mimo to żeby ten przepis był kompletny dziś również podaje przepis na te pączki.Do
tortu wykorzystałam ok. 80 - 85 pączków.Składniki:pączki:580 g
mąki3 łyżeczki
proszku do pieczenia1,5 łyżeczki
soli1,5 łyżeczki
gałki muszkatołowej200 g
cukru pudru70 g
masła5
żółtek1 szklanka
śmietany 30%1 kieliszek
spirytusuolej do smażeniakrem z
bitej śmietany:750 ml (3 szklanki)
śmietany 30%¼ szklanki
kakao½ szklanki
cukru pudru1 opakowanie
cukru z prawdziwą
wanilią3 łyżeczki drobnej
kawy rozpuszczalnejpolewa:150 g
śmietany 30%100 g
gorzkiej czekolady3 łyżeczka
kawy rozpuszczalnej2 łyżeczka
cukru pudruWykonanie:Przygotować pączki:
Mąkę przesiać przez sito, dodać
sól,
proszek do pieczenia i gałkę,wymieszać.
Masło rozetrzeć z
cukrem mikserem do momentu aż cały
cukier będzie wilgotny. Dalej miksując dodawać po 1
żółtku. Ucierać aż masa będzie gęsta i puszysta.Dalej miksując po dodaniu kolejnego składnika do masy dodać kolejno: część
mąki, połowę
śmietany, resztę
śmietany, resztę
mąki a na koniec
spirytus i całość jeszcze raz zmiksować.Ciasto przykryć folią spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki żeby zgęstniało.Ciasto rozwałkować dość grubo na stolnicy posypanej
mąką. Wycinać koła a w środku zrobić dziurki. ja użyłam foremki o średnicy 4 cm a dziurki robiłam za pomocą lejka.Rozgrzać
olej. Tłuszcz jest odpowiednio nagrzany gdy po wrzuceniu kawałka ciasta, ciasto szybko wypłynie i zaraz się zarumieni.
Ciastka smażyć do momentu aż będą zarumienione po około 1 minucie z każdej strony. Gdy
olej zrobi się brązowy trzeba go wymienić na nowy.
Ciastka układać na blaszce wyłożonej papierowym ręcznikiem.
Ciastka ostudzić.Przygotować krem z
bitą śmietaną:Schłodzoną
śmietanę ubić. Dodać przesiany
cukier puder,
kakao,
kawę i
cukier z
wanilią, a następnie dokładnie wymieszać i zmiksować.
Śmietana powinna być sztywna.Dno tortownicy wyłożyć folią aluminiową. Z folii aluminiowej zrobić kołnierz za pomocą którego zwiększymy wysokość tortownicy.Na dnie tortownicy ułożyć pierwszą warstwę pączków. Pączki powinny być bardzo ciasno ułożone.Na pączki nałożyć krem z
bitej śmietany. Krem nałożyć przede wszystkim na środek
tortu,natomiast na brzegach cieńszą warstwę. Jeśli będzie za dużo kremu na brzegach tortownicy to tort nie będzie tak ładnie wyglądać.Układać kolejno warstwy z pączków i kremu tak by powstały w
sumie 4 warstwy pączków a ostatnią warstwą był krem z
bitej śmietany.Tort luźno nakryć folią aluminiową i wstawić na noc do lodówki.Przygotować polewę:
Czekoladę posiekać.
Śmietanę zagotować z
cukrem i
kawą po czym dodać do niej posiekaną
czekoladę. Gdy
czekolada będzie miękka całość mieszać lub zmiksować aż wszystkie składniki się połączą a polewa zgęstnieje.Tort ściągnąć z tortownicy, wierzch
tortu posmarować polewą pozwalając by polewa spływała z
boków tortu na pączki. Tort udekorować pączkami, które zostały np. smarując je polewą i dekorując dowolnymi dekorkami.




