ßßß Cookit - przepis na Print

Print

nazwa

Wykonanie

Dziś proponuję rewelacyjne malutkie pączki z przepisu w którym,nie używa się drożdży. Dużą zaletą tych ciastek jest to, że są one malutkie i naprawdę bardzo pyszne.
Składniki:
580 g mąki
3 łyżeczki proszku do pieczenia
1,5 łyżeczki soli
1,5 łyżeczki gałki muszkatołowej
200 g cukru pudru
70 g masła
5 żółtek
1 szklanka śmietany 30%
1 kieliszek spirytusu
olej do smażenia
Wykonanie:
Mąkę przesiać przez sito, dodać sól, proszek do pieczenia i gałkę,wymieszać.
Masło rozetrzeć z cukrem mikserem do momentu aż cały cukier będzie wilgotny. Dalej miksując dodawać po 1 żółtku. Ucierać aż masa będzie gęsta i puszysta.
Nie przestając miksować dodać połowę mąki, połowę śmietany, resztę mąki, resztę śmietany, a na koniec spirytus i całość jeszcze raz zmiksować.
Ciasto przykryć folią spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki żeby zgęstniało.
Ciasto rozwałkować dość grubo na stolnicy posypanej mąką. Wycinać koła a w środku zrobić dziurki. Ja użyłam foremki o średnicy 4 cm a dziurki robiłam za pomocą lejka.
Rozgrzać olej. Tłuszcz jest odpowiednio nagrzany gdy po wrzuceniu kawałka ciasta, ciasto szybko wypłynie i zaraz się zarumieni. Ciastka smażyć do momentu aż będą zarumienione po około 1 minucie z każdej strony. Gdy olej zrobi się brązowy trzeba go wymienić na nowy.
Pączki układać na blaszce wyłożonej papierowym ręcznikiem.
Źródło:http://mama-gotuje.blogspot.com/2015/01/paczki-bez-drozdzy.html