Wykonanie

Dziś proponuję rewelacyjne malutkie pączki z przepisu w którym,nie używa się
drożdży. Dużą zaletą tych
ciastek jest to, że są one malutkie i naprawdę bardzo pyszne.Składniki:580 g
mąki3 łyżeczki
proszku do pieczenia1,5 łyżeczki
soli1,5 łyżeczki
gałki muszkatołowej200 g
cukru pudru70 g
masła5
żółtek1 szklanka
śmietany 30%1 kieliszek
spirytusuolej do smażeniaWykonanie:
Mąkę przesiać przez sito, dodać
sól,
proszek do pieczenia i gałkę,wymieszać.
Masło rozetrzeć z
cukrem mikserem do momentu aż cały
cukier będzie wilgotny. Dalej miksując dodawać po 1
żółtku. Ucierać aż masa będzie gęsta i puszysta.Nie przestając miksować dodać połowę
mąki, połowę
śmietany, resztę
mąki, resztę
śmietany, a na koniec
spirytus i całość jeszcze raz zmiksować.Ciasto przykryć folią spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki żeby zgęstniało.Ciasto rozwałkować dość grubo na stolnicy posypanej
mąką. Wycinać koła a w środku zrobić dziurki. Ja użyłam foremki o średnicy 4 cm a dziurki robiłam za pomocą lejka.Rozgrzać
olej. Tłuszcz jest odpowiednio nagrzany gdy po wrzuceniu kawałka ciasta, ciasto szybko wypłynie i zaraz się zarumieni.
Ciastka smażyć do momentu aż będą zarumienione po około 1 minucie z każdej strony. Gdy
olej zrobi się brązowy trzeba go wymienić na nowy.Pączki układać na blaszce wyłożonej papierowym ręcznikiem.


