przepisów na sałatkę warzywną jest mnóstwo. Ja podaje przepis na wersje podstawową, moją ulubioną. Ważną sprawą jest żeby wszystkie warzywa gotować razem i wyjmować poszczególne warzywa po kolei jak już są miękkie,ale nie rozgotowane - najpierw ziemniaki a następnie marchew, pietruszkę i seler.Składniki:3 pietruszki4 marchewki1 seler4 ziemniaki3 - 4 jajkaogórki kiszone (według uznania u mnie ok. 350-400 g)1 puszka groszkumajonezmusztardasólpieprzWykonanie:Warzywa ugotować w mundurkach w osolonej wodzie, odcedzić i ostudzić. Jajka ugotować na twardo, groszek odcedzić od wody.Warzywa, jajka i ogórki pokroić w drobną kostkę. Do warzyw dodać groszek i wszystko wymieszać.Do warzyw dodać majonez, 2 - 3 łyżeczki musztardy, sól i pieprz a następnie wszystko dokładnie wymieszać.W razie potrzeby doprawić solą i pieprzem.