Wykonanie
            
Rewelacyjne ciasto z prażonym 
słonecznikiem, słodkie i chrupiące. To ciasto które uzależnia. W skład masy wchodzi nie tylko 
słonecznik uprażony i obklejony karmelem ale i niesamowita, bardzo słodka masa kajmakowa. Przepyszne polecam wszystkim.Składniki na 
biszkopt:¾ szklanki 
mąki pszennej¼ szklanka 
mąki ziemniaczanej4 
jajka1 szklanka 
cukru pudru1 łyżeczka 
proszku do pieczenia1 łyżeczka 
octuSkładniki na polewę:1 tabliczka 
gorzkiej czekolady1 łyżka 
masła1 łyżka 
mlekaPozostałe składniki:1 
mleko zagęszczone słodzone w puszce300g łuskanego 
słonecznika150g 
masła do uprażenia 
słonecznika¼ szklanka 
cukru200g 
masłaokoło 200g 
herbatników½ szklanki mocnej zimnej 
herbaty3 kieliszki 
wódkipowidła śliwkowemigdały w płatkach do dekoracjiPrzygotowanie:1. Dzień wcześniej przygotować masę kajmakową żeby zdążyła ostygnąć:Puszkę 
mleka włożyć do garnka, zalać 
wodą i gotować pod przykryciem przez około 2 godziny.Gdy 
mleko będzie ugotowane nie wyciągać go z 
wody ale zostawić do wystygnięcia w wodzie najlepiej do następnego dnia.2. Upiec 
biszkopt:
Mąkę przesiać przez sito.
Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać małymi porcjami 
cukier puder i miksować dalej aż się dobrze połączy z 
białkami.Do 
żółtek dodać 
proszek do pieczenia i dobrze ubić, następnie dodać 
ocet i wymieszać.Jak 
żółtka zbieleją połączyć je z 
białkami i 
mąką delikatnie mieszając. Musi powstać gładka masa.Wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.Piec w temperaturze 200 o przez kilkanaście minut, aż 
biszkopt będzie odstawać od 
boków blachy.Wystudzić.3. Przygotować 
pestki słonecznika:
Słonecznik, ¼ szklankę 
cukru i 150g 
masła włożyć do rondla lub na patelnię.Prażyć na małym ogniu, aż 
słonecznik nie wchłonie całego płynu i pokryje się karmelem.Ostudzić. UWAGA! Tak przygotowany 
słonecznik jest bardzo gorący.4. Przygotować masę:Miękkie 
masło zmiksować z masą kajmakową.Dodać wystudzony 
słonecznik i dokładnie wymieszać.5. Do zimnej 
herbaty dodać 1 kieliszek 
wódki i wymieszać.6. Zimny 
biszkopt nasączyć połową przygotowanej 
herbaty z 
wódką.7. Do pozostałej 
herbaty dodać pozostałą 
wódkę i wymieszać.8. 
Biszkopt posmarować powidłami.9. Na 
biszkopt wyłożyć masę ze 
słonecznikiem.10. Na masę ułożyć 
biszkopty nasączone pozostałą 
herbatą z 
wódką.11. Przygotować polewę:
Czekoladę połamać na mniejsze kawałki, włożyć do metalowej miski, dodać 
masło i 
mleko.Miskę położyć na garnek z 
wodą i podgrzewać aż 
czekolada się rozpuści mieszając od czasu do czasu.12. Całość polać polewą, posypać 
płatkami migdałowymi i gotowe.Smacznego!











