ßßß Cookit - przepis na Ciasto z Masą Kajmakowo-Słonecznikową

Ciasto z Masą Kajmakowo-Słonecznikową

nazwa

Wykonanie

Rewelacyjne ciasto z prażonym słonecznikiem, słodkie i chrupiące. To ciasto które uzależnia. W skład masy wchodzi nie tylko słonecznik uprażony i obklejony karmelem ale i niesamowita, bardzo słodka masa kajmakowa. Przepyszne polecam wszystkim.
Składniki na biszkopt:
¾ szklanki mąki pszennej
¼ szklanka mąki ziemniaczanej
4 jajka
1 szklanka cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka octu
Składniki na polewę:
1 tabliczka gorzkiej czekolady
1 łyżka masła
1 łyżka mleka
Pozostałe składniki:
1 mleko zagęszczone słodzone w puszce
300g łuskanego słonecznika
150g masła do uprażenia słonecznika
¼ szklanka cukru
200g masła
około 200g herbatników
½ szklanki mocnej zimnej herbaty
3 kieliszki wódki
powidła śliwkowe
migdały w płatkach do dekoracji
Przygotowanie:
1. Dzień wcześniej przygotować masę kajmakową żeby zdążyła ostygnąć:
Puszkę mleka włożyć do garnka, zalać wodą i gotować pod przykryciem przez około 2 godziny.
Gdy mleko będzie ugotowane nie wyciągać go z wody ale zostawić do wystygnięcia w wodzie najlepiej do następnego dnia.
2. Upiec biszkopt:
Mąkę przesiać przez sito.
Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać małymi porcjami cukier puder i miksować dalej aż się dobrze połączy z białkami.
Do żółtek dodać proszek do pieczenia i dobrze ubić, następnie dodać ocet i wymieszać.
Jak żółtka zbieleją połączyć je z białkami i mąką delikatnie mieszając. Musi powstać gładka masa.
Wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Piec w temperaturze 200 o przez kilkanaście minut, aż biszkopt będzie odstawać od boków blachy.
Wystudzić.
3. Przygotować pestki słonecznika:
Słonecznik, ¼ szklankę cukru i 150g masła włożyć do rondla lub na patelnię.
Prażyć na małym ogniu, aż słonecznik nie wchłonie całego płynu i pokryje się karmelem.
Ostudzić. UWAGA! Tak przygotowany słonecznik jest bardzo gorący.
4. Przygotować masę:
Miękkie masło zmiksować z masą kajmakową.
Dodać wystudzony słonecznik i dokładnie wymieszać.
5. Do zimnej herbaty dodać 1 kieliszek wódki i wymieszać.
6. Zimny biszkopt nasączyć połową przygotowanej herbaty z wódką.
7. Do pozostałej herbaty dodać pozostałą wódkę i wymieszać.
8. Biszkopt posmarować powidłami.
9. Na biszkopt wyłożyć masę ze słonecznikiem.
10. Na masę ułożyć biszkopty nasączone pozostałą herbatą z wódką.
11. Przygotować polewę:
Czekoladę połamać na mniejsze kawałki, włożyć do metalowej miski, dodać masło i mleko.
Miskę położyć na garnek z wodą i podgrzewać aż czekolada się rozpuści mieszając od czasu do czasu.
12. Całość polać polewą, posypać płatkami migdałowymi i gotowe.
Smacznego!
Źródło:http://mama-gotuje.blogspot.com/2013/02/ciasto-z-masa-kajmakowo-sonecznikowa.html