Wykonanie
Quiche to popularny w kuchni francuskiej placek składający się z ciasta kruchego i nadzienia warzywnego zalanego jajeczno-
śmietanową masą. Nam smakowało bardzo. Teraz na Was kolej;)Składniki;15 dkg
mąki,7 łyżek
masła,
sól,2
szalotki,70 dkg
zielonych szparag,2 łyżki
masła,100 ml białego
wytrawnego wina,1/2 pęczka
natki pietruszki,200 ml płynnej
śmietany,4
jajka,
sól,
pieprz,Wykonanie;Z
mąki,
masła,
soli i 2 łyżek zimnej
wody zarabiamy ciasto i odstawiamy do lodówki.
Szalotki siekamy. Ze
szaragów odcinamy twarde końcówki i gotujemy na osolonym wrzątku ok.12 minut.Osączamy, z każdego
szparaga odcinamy 1/3 z czubkiem. Resztę kroimy w kosteczkę. Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni.
Ciastem wykładamy formę na tartę. Nakłuwamy widelcem.Wkładamy do piekarnika na 10 minut.
Szalotki smażymy na
maśle ok 10 minut. Zalewamy
winem i smażymy jeszcze 3 minuty. Przelewamy do naczynia ze
szparagami, dodajemy posiekaną
pietruszkę.
Śmietanę ubijamy z
jajkami,
solą i
pieprzem. Zalewamy
szparagi masą jajeczną. Wylewamy wszystko na podpieczone ciasto. Czubki
szparag układamy na wierzchu tarty. Wkładamy do piekarnika jeszcze na ok.30 minut.

źródło " Moje wypieki"