ßßß Cookit - przepis na Tarta kokosowa ze szparagami

Tarta kokosowa ze szparagami

nazwa

Wykonanie

Przegląd zawartości lodówki i powstaje takie cudo.
Składniki: na ciasto:
150 g mąki pszennej chlebowej
70 g mąki żytniej chlebowej
110 g zimnego masła
1 jajko
1/2 łyżeczki soli na farsz:
pęczek zielonych szparagów
150 ml mleczka kokosowego
100 ml śmietany 18 %
sól, pieprz
Wykonanie:
Szparagi umyć, odłamać zdrewniałe końcówki i ugotować na parze.
Mąki i masło posiekać nożem, tak aby przypominały piasek. Dodać sól, jajko i szybko zagnieść ciasto. Zawinąć w folię i odłożyć do lodówki na około 30 minut. Następnie foremkę do tarty wysmarować delikatnie masłem. Ciasto rozwałkować i wyłożyć nim foremkę. Nakłuć spód ciasta i wyłożyć papierem i grochem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i podpiec przez 10 minut. Zdjąć papier z grochem.
Mleko kokosowe i śmietanę wymieszać i doprawić. Wylać na podpieczony spód. Na wierzchu ułożyć szparagi. Piec dalsze 15 - 20 minut.
/wydrukuj przepis/
Źródło:http://stokolorowkuchni.blox.pl/2012/05/Tarta-kokosowa-ze-szparagami.html