ßßß
Składniki: na ciasto:150 g mąki pszennej chlebowej70 g mąki żytniej chlebowej110 g zimnego masła1 jajko1/2 łyżeczki soli na farsz:pęczek zielonych szparagów150 ml mleczka kokosowego100 ml śmietany 18 %sól, pieprz
Wykonanie:Szparagi umyć, odłamać zdrewniałe końcówki i ugotować na parze.Mąki i masło posiekać nożem, tak aby przypominały piasek. Dodać sól, jajko i szybko zagnieść ciasto. Zawinąć w folię i odłożyć do lodówki na około 30 minut. Następnie foremkę do tarty wysmarować delikatnie masłem. Ciasto rozwałkować i wyłożyć nim foremkę. Nakłuć spód ciasta i wyłożyć papierem i grochem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i podpiec przez 10 minut. Zdjąć papier z grochem.Mleko kokosowe i śmietanę wymieszać i doprawić. Wylać na podpieczony spód. Na wierzchu ułożyć szparagi. Piec dalsze 15 - 20 minut.
/wydrukuj przepis/