Wykonanie
Przegląd zawartości lodówki i powstaje takie cudo.

Składniki: na ciasto:150 g
mąki pszennej chlebowej70 g
mąki żytniej chlebowej110 g zimnego
masła1
jajko1/2 łyżeczki
soli na farsz:pęczek
zielonych szparagów150 ml
mleczka kokosowego100 ml
śmietany 18 %
sól,
pieprz
Wykonanie:
Szparagi umyć, odłamać zdrewniałe końcówki i ugotować na parze.
Mąki i
masło posiekać nożem, tak aby przypominały piasek. Dodać
sól,
jajko i szybko zagnieść ciasto. Zawinąć w folię i odłożyć do lodówki na około 30 minut. Następnie foremkę do tarty wysmarować delikatnie
masłem. Ciasto rozwałkować i wyłożyć nim foremkę. Nakłuć spód ciasta i wyłożyć papierem i
grochem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i podpiec przez 10 minut. Zdjąć papier z
grochem.
Mleko kokosowe i
śmietanę wymieszać i doprawić. Wylać na podpieczony spód. Na wierzchu ułożyć
szparagi. Piec dalsze 15 - 20 minut.


/wydrukuj przepis/