ßßß Cookit - przepis na VICHYSSOISE –ZUPA Z PORÓW

VICHYSSOISE –ZUPA Z PORÓW

nazwa

Wykonanie

Kremowe zupy, to mój konik, dziś klasyczny krem z porów i ziemniaków.
Składniki:
3 duże pory , białe części drobno pokrojone
1 duża cebula drobno pokrojona
3 łyżki masła,
500 g ziemniaków pokrojonych
1 litr wywaru z warzyw
Łyżka soku z cytryny
Szczypta zmielonej gałki muszkatołowej
Liść laurowy
1 żółtko
2/3 szkl chudej śmietany
Sól i biały pieprz
Świeżo pokrojony szczypiorek
Wykonanie:
W garnku rozpuścić masło, wrzucić cebulę i pory i smażyć przez 5 minut, mieszając od czasu do czasu. Następnie dodać ziemniaki, wywar, gałkę, sok z cytryny i liść laurowy, doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień i gotować na małym ogniu przez 20 minut. Lekko ostudzić, wyrzucić liść laurowy i zmiksować zupę. Zmieszać żółtko ze śmietaną, dolać odrobinę zupy , przelać całość do zupy i podgrzewać, nie doprowadzając do wrzenia. Doprawić do smaku, podawać posypaną świeżo pokrojonym szczypiorkiem.
Źródło:http://aniolywkuchni.blogspot.com/2013/11/vichyssoise-zupa-z-porow.html