ßßß

Składniki na 4 porcje:ok. 750ml przegotowanej wody lub wywaru warzywnego3 pory białe części (moje były bardzo drobne bo za gęsto posiałam więc dałam duży pęczek razem z liśćmi stąd zielony kolor)3 - 4 ziemniakiśredniej wielkości marchew2 szalotki1 łyżka masłaliść laurowy2 - 3 ziarnka ziela angielskie1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej (można więcej jeżeli lubicie)sól, pieprz do smakuświeży szczypiorek lub por do dekoracjiWarzywa myjemy i kroimy. W nieprzywierającym garnku rozpuszczamy masło, wrzucamy pokrojone warzywa, liść laurowy, ziele angielskie i gałkę muszkatołową. Całość łączymy i dusimy pod przykryciem na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając przez około 4 - 5 minut.Po tym czasie dodajemy przegotowaną wodę lub bulion i gotujemy do miękkości warzyw. Doprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy do lekkiego ostygnięcia i miksujemy blenderem do gładkości*.Przed podaniem zupę podgrzewamy , dekorujemy szczypiorkiem lub porem i podajemy z chlebem, grzankami lub bułeczką.Smacznego...* aby uzyskać wymarzoną konsystencję zupy, przed zmiksowaniem można trochę odebrać płynu i stopniowo dodawać w trakcie miksowanie