ßßß Cookit - przepis na Zupa z sałaty

Zupa z sałaty

nazwa

Wykonanie

Smaczna zupa codzienna. Przepis Marty Gessler z "Wysokich obcasów", wzbogacony przeze mnie o pora i koperek. Dodatki polecam. Ostatnio lubię próbować stosować szerzej gałkę muszkatołową [odkrywam tę przyprawę na nowo], i tu ją dodałam, wyszło naprawdę dobrze. Polecam. Znalezione na błogu Thiessy . Podaję ze zmianami.
Składniki:
1 średnia, posiekana cebula
1 mały por
4 pokrojone łodygi selera naciowego
4 ziemniaki pokrojone w plasterki
1 liść laurowy
4 szklanki wywaru z kurczaka lub mocnego warzywnego
2 duże główki sałaty masłowej, drobno posiekanej
3 łyżki masła
2 żółtka (można pominąć)
2 łyżki śmietany 18 % (można pominąć)
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
koperek do posypania
Wykonanie:
Na rozgrzanym maśle usmażyć cebulę, por, seler i ziemniaki z liściem laurowym.
Zalać bulionem i gotować, aż ziemniaki będą miękkie, wyjąć liść, zmiksować. Dodać
podsmażoną na maśle sałatę.
Zupę zaprawić żółtkami, zmieszanymi ze śmietaną. Przyprawić solą i pieprzem [ew. też gałką]. Posypać jasnymi liśćmi sałaty ze środka oraz posiekanym koperkiem.
Źródło:http://www.ninawkuchni.pl/2010/10/zupa-z-saaty.html