Wykonanie
Smaczna zupa codzienna. Przepis Marty Gessler z "Wysokich obcasów", wzbogacony przeze mnie o
pora i
koperek. Dodatki polecam. Ostatnio lubię próbować stosować szerzej
gałkę muszkatołową [odkrywam tę
przyprawę na nowo], i tu ją dodałam, wyszło naprawdę dobrze. Polecam. Znalezione na błogu Thiessy . Podaję ze zmianami.Składniki:1 średnia, posiekana
cebula1 mały
por4 pokrojone
łodygi selera naciowego4
ziemniaki pokrojone w plasterki1
liść laurowy4 szklanki
wywaru z kurczaka lub mocnego warzywnego2 duże główki
sałaty masłowej, drobno posiekanej3 łyżki
masła2
żółtka (można pominąć)2 łyżki
śmietany 18 % (można pominąć)
sól,
pieprz,
gałka muszkatołowakoperek do posypaniaWykonanie:Na rozgrzanym
maśle usmażyć
cebulę,
por,
seler i
ziemniaki z
liściem laurowym.Zalać
bulionem i gotować, aż
ziemniaki będą miękkie, wyjąć liść, zmiksować. Dodaćpodsmażoną na
maśle sałatę.Zupę zaprawić
żółtkami, zmieszanymi ze
śmietaną. Przyprawić
solą i
pieprzem [ew. też gałką]. Posypać
jasnymi liśćmi
sałaty ze środka oraz posiekanym
koperkiem.