Wykonanie
Kremowe zupy, to mój konik, dziś klasyczny krem z
porów i
ziemniaków.
Składniki:3 duże
pory , białe części drobno pokrojone1 duża
cebula drobno pokrojona3 łyżki
masła,500 g
ziemniaków pokrojonych1 litr
wywaru z warzywŁyżka
soku z cytrynySzczypta zmielonej
gałki muszkatołowejLiść laurowy1
żółtko2/3 szkl chudej
śmietanySól i
biały pieprzŚwieżo pokrojony
szczypiorekWykonanie:W garnku rozpuścić
masło, wrzucić
cebulę i
pory i smażyć przez 5 minut, mieszając od czasu do czasu. Następnie dodać
ziemniaki,
wywar, gałkę,
sok z cytryny i
liść laurowy, doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień i gotować na małym ogniu przez 20 minut. Lekko ostudzić, wyrzucić
liść laurowy i zmiksować zupę. Zmieszać
żółtko ze
śmietaną, dolać odrobinę zupy , przelać całość do zupy i podgrzewać, nie doprowadzając do wrzenia. Doprawić do smaku, podawać posypaną świeżo pokrojonym
szczypiorkiem.