ßßß
Wera Sztabowa odkrywa w niej przed nami Śląsk od kuchni, opisuje tradycje i zwyczaje związane z różnymi porami roku i obrzędami religijnymi. Znajdziemy tu dania przygotowywane zarówno w dni świąteczne, jak i te, które na co dzień gościły na śląskich stołach.Książka podzielona jest na 12 rozdziałów, w których znajdziemy ogromną ilość przepisów an tradycyjne dania. Tytuły rozdziałów nawiązują do pór roku i tutejszej obrzędowości:" Makówki i moczka - o bytomskich kamykach, piernikowych sercach, siemieniotce i wigilijnych wróżbachZapustowe kreple - o chodzeniu z koniem, Meduli, zapustowych tortach, pożegnaniu basa i śledziuZielona zupa - o topieniu Marzanny, witaminach w lebiodzie, wodzionce i opolskich buchtachParzybroda - o zwyczajnym dniu, kapuśnioku, karbinadlach i becokuStrucle i kroszonki - o kwaszeniu żuru, barankowym cieście, malowaniu jajek, wielkanocnym wieńcu i króliku jako zającuZiołowy smalec - o sobótkowych ogniach, rzucaniu wianków, kotletach baranich z rozmarynem i kandyzowanej anżeliceNiedzielny obiad - o roladach wołowych, ptaszkach cielęcych, gruszkach z mięsem, czornych kluskach i modrym szałociePecynek chleba - o zakwasie chlebowym, zowistnych somsiadkach, chlebie żytnim parzonym i dozynkowym wieńcuStryki i kartoflaki - o pieczokach, plackach ziemnaczanych, szkubaczce, copie, baranim udźcu i kwaszeniu kapustyMarcińsko gęś - o półgęsku na kwaśnicy, podrobach z powidłami, ponczu z arakiem i warzonceŚląskie krupnioki - o zabijaczce, bachorze, peklowanej szynce, golonce w kapuście i opolskiej kiełbasieWeselny kołocz - o zolytach, rucianym wieńcu, sekretach drożdżowego placka i śląskich kołaczykach"