Wykonanie

Kanapka pełna smaku. I niech nikogo nie zniechęci czas przygotowania. Kto przyrządzał wcześniej
szarpaną wieprzowinę, ten wie, że warto trochę poczekać. Do tego zimny pilsner i letni obiad gotowy!Składniki dla 4 osób:
Szarpana wieprzowina:-2kg
łopatki wieprzowej-1 łyżka
oliwy-10 ziarenek
czarnego pieprzu-1 łyżeczka
słodkiej papryki-5 gałązek
tymianku-1 łyżeczka
soli-1/3 szklanki
piwa (pilsner niemiecki)Karmelizowana
cebula:-2
czerwone cebule-4 łyżki
oliwy-1/2 łyżeczki
soli-1/2 łyżeczki
pieprzu-2 łyżki
octu winnego-2 łyżeczki
miodu-1 łyżka
brązowego cukru-4 łyżki czerwonego
wytrawnego winaPonadto:-
musztarda francuska-4
ogórki konserwowe-kolba
kukurydzy-4 ulubione
bułkiPrzygotowanie:
Łopatkę myjemy i dokładnie osuszamy papierowym ręcznikiem. Wszystkie
przyprawy umieszczamy w moździerzu i dokładnie rozcieramy, dodajemy
oliwę, mieszamy. Powstałą mieszanką dokładnie smarujemy
mięso, przekładamy je do naczynia żaroodpornego, przykrywamy i odstawiamy na 2 godziny (można na całą noc). Po tym czasie
mięso podlewamy
piwem. Piekarnik nagrzewamy do maksymalnej temperatury, wstawiamy
wieprzowinę i od razu zmniejszamy temperaturę do 150 stopni.
Mięso pieczemy pod przykryciem 3-3,5 godziny. Następnie zdejmujemy pokrywkę i pieczemy kolejną godzinę. Od czasu do czasu polewamy
mięso powstałym sosem. Gotową
wieprzowinę odstawiamy na 20 minut, następnie przekładamy na deskę/talerz i szarpiemy
mięso na kawałki za pomocą widelca (jeśli zdarzą się kawałki tłuszczu, usuwamy je).
Cebulę obieramy i kroimy na półtalarki. Wrzucamy na rozgrzaną
oliwę i smażymy na małym ogniu do miękkości. Następnie dodajemy
ocet winny,
wino,
cukier brązowy,
miód,
sól i
pieprz i dokładnie mieszamy. Dusimy pod przykryciem około 15 minut co jakiś czas mieszając.
Kukurydzę i
bułki (przekrojone na pół) grillujemy chwilę na suchej patelni.
Ostrym nożem ścinamy
kukurydzę z kolby.
Bułkę smarujemy
musztardą francuską, układamy pokrojonego wzdłuż
ogórka konserwowego, wykładamy dość dużą porcję
wieprzowiny*, na której układamy łyżkę karmelizowanej
cebulki i kilkoma kawałkami grillowanej
kukurydzy. Całość przykrywamy drugim kawałkiem
bułki również posmarowanym
musztardą francuską. Serwujemy z zimnym pilsnerem niemieckim.

*spora ilość
mięsa zostanie na przykład na kolację albo na drugi dzień :)Smacznego!