Wykonanie

Aromatyczne muffiny z
orzechami i
twarożkiem doskonale nadają się na śniadanie. Dzięki ukrytej w nich owsiance są wilgotne a
orzechy przyjemnie chrupią. Kwaskowaty
twarożek świetnie przełamuje
słodycz ciasta. Gorąco polecam nie tylko na śniadanie :)Składniki na 12 dużych babeczek:-1 szklanka
płatków owsianych górskich-125g
masła w temperaturze pokojowej-1 szklanka
brązowego cukru-2 łyżeczki ekstraktu
waniliowego-2 duże
jajka-1 łyżeczka
sody-0,5 łyżeczki
proszku do pieczenia-1,5 szklanki
mąki pszennej razowej-0,5 szklanki posiekanych
orzechów (u mnie mieszanka włoskich i
nerkowców)-1,5 szklanki
mleka-1 łyżeczka
cynamonuTwarożek:-250g półtłustego
twarogu-2-3 łyżki gęstego
jogurtu naturalnego-garść posiekanych
orzechów-1/2 łyżeczki
cynamonu-1-2 łyżeczki płynnego
mioduPłatki zalewamy
mlekiem, zagotowujemy i odstawiamy do wystygnięcia.
Masło ucieramy z
cukrem na puszystą masę. Ciągle miksując dodajemy
jajka, jedno po drugim oraz ekstrakt.
Mąkę mieszamy z
cynamonem,
proszkiem do pieczenia i
sodą. Wraz z
płatkami dodajemy do masy
maślano-jajecznej i miksujemy. Na końcu wrzucamy posiekane
orzechy, dokładnie mieszamy. Ciasto przekładamy do wysmarowanej tłuszczem lub wyłożonej papilotkami formy na babeczki. Wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy około 25 minut.

Przygotowujemy masę
twarożkową.
Twaróg rozgniatamy widelcem, dodajemy
cynamon,
jogurt,
miód i
orzechy i dokładnie mieszamy. Można wszystkie składniki potraktować blenderem. Nakładamy solidną łychę
twarożku na zimne babeczki.

Smacznego!