Wykonanie

Trzeba mnie wiązać, żebym tej tarty nie pożarła w całości. Taki łakomczuch jestem!Na spód:-2 szklanki
mąki żytniej razowej-1 duże
jajko-1/2 szklanki
jogurtu-1 łyżka
oleju-1 łyżeczka
tymianku-1 łyżeczka
rozmarynu-szczypta
soliWszystkie składniki szybko zagniatamy, formujemy kulę i wkładamy do lodówki na przynajmniej pół godziny. Następnie,
ciastem wylepiamy formę, nakłuwamy widelcem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 15 minut.Na farsz:-300g
mrożonego szpinaku-200 g
sera typu
feta-1 łyżka
jogurtu naturalnego-2 duże ząbki
czosnku-1
cebula-1
jajko-
sól,
pieprz,-szczypta
gałki muszkatołowej-8
pomidorków cherry
Cebulę kroimy w kosteczkę, podsmażamy na patelni. Dodajemy przeciśnięty przez praskę
czosnek i smażymy jeszcze chwilę. Dodajemy
szpinak i smażymy wszystko razem, co jakiś czas mieszając. Odstawiamy do lekkiego przestygnięcia. W oddzielnym naczyniu rozkruszamy
fetę, dodajemy
szpinak,
jajko i
jogurt. Dodajemy
pieprz i gałkę do smaku. Możemy także lekko dosolić, ale trzeba pamiętać, że
feta jest dosyć słona.Farsz przekładamy na wcześniej przygotowany spód, układamy na nim
pomidorki przekrojone na pół, lekko dociskamy i wstawiamy do piekarnika na kolejne 20-25 minut.


Smacznego!