ßßß
Trzeba mnie wiązać, żebym tej tarty nie pożarła w całości. Taki łakomczuch jestem!Na spód:-2 szklanki mąki żytniej razowej-1 duże jajko-1/2 szklanki jogurtu-1 łyżka oleju-1 łyżeczka tymianku-1 łyżeczka rozmarynu-szczypta soliWszystkie składniki szybko zagniatamy, formujemy kulę i wkładamy do lodówki na przynajmniej pół godziny. Następnie, ciastem wylepiamy formę, nakłuwamy widelcem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 15 minut.Na farsz:-300g mrożonego szpinaku-200 g sera typu feta-1 łyżka jogurtu naturalnego-2 duże ząbki czosnku-1 cebula-1 jajko-sól, pieprz,-szczypta gałki muszkatołowej-8 pomidorków cherryCebulę kroimy w kosteczkę, podsmażamy na patelni. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i smażymy jeszcze chwilę. Dodajemy szpinak i smażymy wszystko razem, co jakiś czas mieszając. Odstawiamy do lekkiego przestygnięcia. W oddzielnym naczyniu rozkruszamy fetę, dodajemy szpinak, jajko i jogurt. Dodajemy pieprz i gałkę do smaku. Możemy także lekko dosolić, ale trzeba pamiętać, że feta jest dosyć słona.Farsz przekładamy na wcześniej przygotowany spód, układamy na nim pomidorki przekrojone na pół, lekko dociskamy i wstawiamy do piekarnika na kolejne 20-25 minut.
Smacznego!