Wykonanie

Śniadania zwykle jemy w pospiechu. Złapiemy kawałek
bułki, popijemy
kawą i już. Czas nas
goni,
goni nas rodzina, praca. Ale nadchodzi weekend, święta, luźniejszy poranek i wtedy możemy przysiąść na chwilę i zjeść królewskie śniadanie. Dlaczego nie naleśniki? Albo tort? Albo dwa w jednym? Moja dzisiejsza propozycja to torcik z placuszków z
dynią przełożony pysznym
dżemem brzoskwiniowym. Takie śniadanie na pewno nastroi nas pozytywnie na resztę dnia.Składniki na 10-12 naleśniczków (w zależności od wielkości):- 1,5 szklanki
mąki pełnoziarnistej- 1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia- szczypta
soli- 1/2 łyżeczki
cynamonu- 1/2 łyżeczki
gałki muszkatołowej- 3/4 szklanki
mleka- 2
jajka- 1 łyżka
oleju (plus
olej do smażenia)- 1/2 szklanki
pure z dyniDodatkowo:- słoiczek
dżemu brzoskwiniowego Łowicz-
pestki dyniMąkę mieszamy z
proszkiem do pieczenia,
solą i
przyprawami. Dodajemy
mleko,
jajka,
olej,
pure i mieszamy aż wszystkie składniki się połączą i nie będzie grudek.Patelnię lekko smarujemy
olejem i nagrzewamy. Masę naleśnikową wykładamy łyżką na rozgrzaną patelnię i formujemy okrągłe placuszki. Smażymy na złoto z obu stron. Przekładamy na talerz, każdy naleśnik smarujemy łyżeczką
dżemu.Gotowy torcik dekorujemy
dżemem i
pestkami dyni.Ilość naleśników można dowolnie regulować. Mi wystarczą trzy "pięterka", ale mój
Małż pożera aż osiem :)

Smacznego!