ßßß
Nie jest tajemnicą, że grillowanie to ulubiony sport Polaków. Sezon w pełni a piękna pogoda sprzyja amatorom dań z rusztu. Najpopularniejsze i zarazem najprostsze w przygotowaniu są kiełbaski, ale przecież na grilla można wrzucić praktycznie wszystko, poczynając od różnorodnych mięs, przez ryby i pieczywo a na warzywach i owocach kończąc. Ja proponuję domowe hamburgery z grilla, które tak naprawdę można przygotować także w piekarniku lub na zwykłej patelni.Na 4 porcje:- 1/2kg mięsa mielonego (u mnie wieprzowo-wołowe)- 2 łyżeczki musztardy sarepskiej- garść orzeszków ziemnych (mogą być solone)- 1/2 łyżeczki soli- 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu- garść świeżych listków bazylii- 2 duże ząbki czosnku- łyżeczka ziół prowansalskich- 4 bułki pełnoziarniste- 4 liście sałaty- pomidor- 2-3 ogórki konserwowe- czerwona cebula- ulubiony ketchup (u mnie Ketchup Dworski)- musztarda- ewentualnie inny ulubiony sos do mięsa (u mnie barbecue)Orzeszki siekamy. Mięso mielimy. Dodajemy posiekaną bazylię, wyciśnięty przez praskę czosnek, musztardę, zioła, przyprawy i orzeszki. Porządnie mieszamy, najlepiej za pomocą rąk.
Mięsną masę dzielimy na cztery części i z każdej formujemy kulkę. Kulki spłaszczamy, na środku kciukiem robimy wgłębienie. Ruszt smarujemy oliwą i układamy kotleciki.
Czas pieczenia zależy często do grilla, grubości kotleta i naszych upodobań (ja lubię bardzo wypieczone). Przeważnie po 5-6 minutach kotleciki możemy przewrócić na drugą stronę.Pomidora i cebulę kroimy w plastry. Ogórki kroimy wzdłuż. Bułki przekrawamy na pół i krótko podpiekamy z obu stron na grillu.Dolne części bułek smarujemy ketchupem. Układamy kolejno: liść sałaty, plaster pomidora, mięso, które polewamy musztardą i ulubionym sosem, plaster cebuli i 2 plastry ogórka konserwowego. Wszystko przykrywamy drugą częścią bułki. Dobrym pomysłem jest spiąć hamburgera patyczkiem do szaszłyków, gdyż cała konstrukcja jest dość niestabilna.
Najwięcej frajdy sprawia oczywiście jedzenie bez pomocy sztućców :)Smacznego!