Wykonanie
Hej! Tym razem propozycja
śniadaniowa. Jedne z moich ulubionych drożdżówek z dzieciństwa. Zajadałem je na potęgę, chociaż były nieco za słodkie. No i były faszerowane
bakaliami, czego nie znosiłem i dlatego wydłubywałem wszystkie
rodzynki i inne dodatki. Nie ma nic lepszego jak
bułka z masą
makową polana lukrem. Ze swoich domowych drożdżówek nie jestem do końca zadowolony. Przede wszystkim z kształtu, nie wyglądają jak sklepowe, chyba zrobiłem zbyt małe wgłębienie. Ale to przecież tylko wygląd :D

przepis na 8 drożdżóweknadzienie:100 g
maku100 g
cukru1 łyżka
masła3-4 łyżki płynnego
mioduMak umieścić w rondlu i zalać gorącą
wodą, tak aby sięgała ok. 3 cm ponad powierzchnię nasion. Odstawić do napęcznienia na cała noc, lub przynajmniej na 2-3 godziny.
Mak odcedzić na sitku, dodać
cukier, wymieszać dokładnie, a następnie dwukrotnie zmielić w maszynce do
mięsa. Do zmielonego
maku dodać
miód,
masło i dokładnie wymieszać.ciasto:250 g
mąki50 g
masła60 g
cukru7 g suchych
drożdży1/2 szklanki
mlekaMasło rozpuścić w rondlu, dodać
mleko i wymieszać.
Mąkę przesiać do miski, dodać
drożdże,
cukier i połączyć. Do suchych składników wlać roztopione
masło z
mlekiem i wyrobić gładkie, elastyczne ciasto, które nie będzie kleić się do rąk. Gotowe ciasto włożyć do miski, przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na ok. 1-1,5 h. Wyrośnięte wyłożyć na stolnicę i wyrabiać przez chwilę. Następnie ciasto rozwałkować (najlepiej na papierze do pieczenia, można dodatkowo posypać
mąką) na prostokąt o wymiarach ok. 30 x 45 cm. Na wierzch wyłożyć przygotowany
mak, zawinąć w roladę, a następnie podzielić na paski kawałki ok. 3-4 cm. Surowe drożdżówki przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i przy pomocy długiej wykałaczki lub tępej strony noża, wykonać wgłębienia wzdłuż bułeczek. Całość przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 20 minut. Następnie drożdżówki posmarować jakiem roztrzepanym z
wodą, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 20-25 minut w 190 ° C.
lukier:6 łyżek
cukru pudru1-2 łyżki
wodyCukier puder połączyć z
wodą i dokładnie wymieszać. Gotowym lukrem polewać
bułki.Smacznego! :)

