ßßß Cookit - przepis na drożdżówki z makiem

drożdżówki z makiem

nazwa

Wykonanie

Hej! Tym razem propozycja śniadaniowa. Jedne z moich ulubionych drożdżówek z dzieciństwa. Zajadałem je na potęgę, chociaż były nieco za słodkie. No i były faszerowane bakaliami, czego nie znosiłem i dlatego wydłubywałem wszystkie rodzynki i inne dodatki. Nie ma nic lepszego jak bułka z masą makową polana lukrem. Ze swoich domowych drożdżówek nie jestem do końca zadowolony. Przede wszystkim z kształtu, nie wyglądają jak sklepowe, chyba zrobiłem zbyt małe wgłębienie. Ale to przecież tylko wygląd :D
przepis na 8 drożdżówek
nadzienie:
100 g maku
100 g cukru
1 łyżka masła
3-4 łyżki płynnego miodu
Mak umieścić w rondlu i zalać gorącą wodą, tak aby sięgała ok. 3 cm ponad powierzchnię nasion. Odstawić do napęcznienia na cała noc, lub przynajmniej na 2-3 godziny. Mak odcedzić na sitku, dodać cukier, wymieszać dokładnie, a następnie dwukrotnie zmielić w maszynce do mięsa. Do zmielonego maku dodać miód, masło i dokładnie wymieszać.
ciasto:
250 g mąki
50 g masła
60 g cukru
7 g suchych drożdży
1/2 szklanki mleka
Masło rozpuścić w rondlu, dodać mleko i wymieszać. Mąkę przesiać do miski, dodać drożdże, cukier i połączyć. Do suchych składników wlać roztopione masło z mlekiem i wyrobić gładkie, elastyczne ciasto, które nie będzie kleić się do rąk. Gotowe ciasto włożyć do miski, przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na ok. 1-1,5 h. Wyrośnięte wyłożyć na stolnicę i wyrabiać przez chwilę. Następnie ciasto rozwałkować (najlepiej na papierze do pieczenia, można dodatkowo posypać mąką) na prostokąt o wymiarach ok. 30 x 45 cm. Na wierzch wyłożyć przygotowany mak, zawinąć w roladę, a następnie podzielić na paski kawałki ok. 3-4 cm. Surowe drożdżówki przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i przy pomocy długiej wykałaczki lub tępej strony noża, wykonać wgłębienia wzdłuż bułeczek. Całość przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 20 minut. Następnie drożdżówki posmarować jakiem roztrzepanym z wodą, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 20-25 minut w 190 ° C.
lukier:
6 łyżek cukru pudru
1-2 łyżki wody
Cukier puder połączyć z wodą i dokładnie wymieszać. Gotowym lukrem polewać bułki.
Smacznego! :)
Źródło:http://www.krainasosny.pl/2014/11/drozdzowki-z-makiem.html