Wykonanie
Przepis na te babeczki zrodził się całkiem przypadkowo. Miałam w kuchni nadmiar
cukinii i w zamyśle upieczenie muffin, w oparciu o przepis na brownie z
cukinią . Niestety w trakcie przygotowań okazało się, że nie mam
mąki, więc musiałam zastąpić ją innym składnikiem. Doskonałym wypełniaczem ciasta okazały się zmielone
płatki owsiane. Po upieczeniu, babeczki wyszły jednocześnie puszyste oraz wilgotne dzięki dodatkowi
cukinii. W efekcie powstał zdrowy, a zarazem lekki i smaczny wypiek, bez dodatku
mąki. W tej postaci muffiny doskonale sprawdzą się jako drugie śniadanie w pracy lub na uczelni.

Składniki:1 i ¾ szklanki *
płatków owsianych1 szklanka startej
cukinii**3 łyżki stołowe
mąki z
ciecierzycy¾ szklanki
otrębów1
cukier waniliowy150 g
brązowego cukru3
jaja1 szklanka
mleka1,5 łyżeczki
proszku do pieczenia½ łyżeczki
sodu2 czubate, stołowe łyżki
kakaogarść
suszonej żurawinyszczypta
soli*
cukinię ścieramy na tarce o grubych oczkach** użyłam szklanki o pojemności 200 mlPrzygotowanie:
Płatki owsiane mielimy w blenderze na pył i przekładamy do dużej miski. Dodajemy startą
cukinię,
jajka, wlewamy
mleko i miksujemy na gładką masę. Następnie dodajemy
mąkę z
ciecierzycy,
otręby,
brązowy cukier,
proszek do pieczenia,
sodę,
sól,
cukier waniliowy oraz
kakao. Ponownie miksujemy, wsypujemy
suszoną żurawinę i mieszamy łyżką.Blachę do muffinów wykładamy papilotkami (bądź pieczemy w silikonowych foremkach), wypełniamy je do ¾ wysokości. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez około 15-20 minut. Babeczki są gotowe, gdy ich wierzch się zarumieni. Gotowe muffiny studzimy na kratce i przechowujemy w zamkniętym pojemniku do kilku dni.Smacznego!