ßßß
Składniki:1 i ¾ szklanki * płatków owsianych1 szklanka startej cukinii**3 łyżki stołowe mąki z ciecierzycy¾ szklanki otrębów1 cukier waniliowy150 g brązowego cukru3 jaja1 szklanka mleka1,5 łyżeczki proszku do pieczenia½ łyżeczki sodu2 czubate, stołowe łyżki kakaogarść suszonej żurawinyszczypta soli* cukinię ścieramy na tarce o grubych oczkach** użyłam szklanki o pojemności 200 mlPrzygotowanie:Płatki owsiane mielimy w blenderze na pył i przekładamy do dużej miski. Dodajemy startą cukinię, jajka, wlewamy mleko i miksujemy na gładką masę. Następnie dodajemy mąkę z ciecierzycy, otręby, brązowy cukier, proszek do pieczenia, sodę, sól, cukier waniliowy oraz kakao. Ponownie miksujemy, wsypujemy suszoną żurawinę i mieszamy łyżką.Blachę do muffinów wykładamy papilotkami (bądź pieczemy w silikonowych foremkach), wypełniamy je do ¾ wysokości. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez około 15-20 minut. Babeczki są gotowe, gdy ich wierzch się zarumieni. Gotowe muffiny studzimy na kratce i przechowujemy w zamkniętym pojemniku do kilku dni.Smacznego!