Wykonanie
Czasem napada mnie ochota na coś słodkiego. To straszne jest. Zawsze a zawsze. Szukam po szafkach, obłęd w oczach, smutek i wstyd w sumieniu... ale zawsze jest gdzieś samotny
banan.Mama robiła mi kiedyś bardzo podobną wersję tego dania, słodząc je i dodając
banana pokrojonego w plasterki, nie w formie purée.
Składniki (na 5 sztuk)1 szklanka
mleka1 szklanka
mąki owsianej bądź owsianej zmieszanej z pszenną1
banan (najlepiej lekko zbrązowiały)1/2 szklanki
płatków owsianych1
jajkoszczypta
soliszczypta
sody bądź
proszku do pieczeniaWykonanie1)
Mąkę i
mleko rozbełtaj, wkrój
banana, zmiksuj.2) Wbij
jajko, posyp
solą i
sodą, utrzep trzepaczką.3) Rozgrzej na patelni
oliwę lub
olej. Wsyp
płatki i przemieszaj ciasto, powinno być konsystencji
śmietany.4) Smaż ok. 3 minuty z każdej strony na maleńkim ogniu. Ciasto będzie w środku miękkie i wilgotne.
Uwielbiam oglądać powierzchnię omletów. Wyglądają jak zdjęcia Marsa.
Za 3 minuty Cię zjem, wiesz?Smacznego!