Wykonanie
Były urodziny, musiał być i tort ;)). Wczoraj skończyłam 22 lata,
kurcze...ależ ten czas leci ;). Wybaczcie niezbyt powalające kadry i jakość zdjęć, ale tort fotografowałam tuż przed podaniem w ekspresowym tempie. W dodatku nie dorobiłam się jeszcze patery, wiec ciacho stanęło na jakże urokliwej zielonej desce :D. Nie mam też dla Was zdjęcia
tortu w przekroju, bo cały zniknął w kilka chwil, ale to dowód na to, że był naprawdę przepyszny! Bez wątpienia trafi na listę moich ulubionych wypieków. :))

inspiracjaSkładnik i (na tortownicę 23cm):
biszkopt:

5 jaj5 stołowych łyżek
cukru2/3 szklanki
mąki pszennej tortowej1-2 stołowe łyżki
mąki ziemniaczanej2 stołowe łyżki
kakao1 łyżeczka
proszku do pieczeniakrem:330ml
śmietanki kremówki250g
serka mascarpone4 stołowe łyżki
cukru pudru120g
gorzkiej czekolady (80% zawartości
kakao)dodatkowo:pół kubka zaparzonej
herbaty do nasączenia
biszkopta400g
truskawek (rozdzielić na 3 części: 200g, 100g i 100g)2 łyżki
cukru pudrubita śmietana (ubita kremówka lub w aerozolu - 2 łyżki stołowe)
płatki czekoladowe2 listki
melisyPrzygotowanie:
biszkopt:
Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy
żółtka oraz
cukier, wciąż ubijając. Następnie dodajemy
mąkę pszenną, ziemniaczaną,
kakao,
proszek do pieczenia (wszystko przesiane przez sito) i delikatnie mieszamy. Wylewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 30 minut w 170st. do suchego patyczka. Po upieczeniu wyjmujemy na kratkę i studzimy.UWAGA!
Biszkopt pieczemy dużo wcześniej przed dekorowaniem
tortu, aby dobrze wystygł i łatwo się kroił. (Polecam upieczenie dzień przed podaniem).krem:Gotowy
biszkopt przekrawamy na 3 części i przygotowujemy krem.
Czekoladę łamiemy w kostki i rozpuszczamy w kąpieli
wodnej. Odstawiamy do ostudzenia, co jakiś czas mieszając. Kremówkę ubijamy na sztywno z dodatkiem
cukru pudru. Gdy kremówka jest już sztywna dodajemy
mascarpone. Mieszamy. Na koniec dodajemy ostudzoną, rozpuszczoną
czekoladę. Wlewamy po łyżce do kremu i delikatnie mieszamy. Gotowy krem odstawiamy do lodówki na 5-10min.dekoracja:Przed dekoracją
tortu truskawki myjemy i obieramy z szypułek, pamiętając o rozdzieleniu ich na 3 części: 200g, 100g i 100g. Dwie pierwsze części kroimy w plasterki (200g posłuży nam do przełożenia
tortu, natomiast 100g do ułożenia dekoracji na górze
tortu). Ostatnią część (100g) blendujemy z 2 łyżkami
cukru pudru na mus.Dekorujemy tort. Na paterze układamy pierwszy blat
biszkoptu, nasączamy go
herbatą i smarujemy kremem. Następnie układamy plasterki
truskawek, pamiętając by zostawić część na kolejną warstwę. Połową musu
truskawkowego polewamy
truskawki. Resztę odkładamy do drugiej warstwy. Przykrywamy kolejnym blatem
biszkopta. Ponawiamy czynności: nasączanie, krem,
truskawki, mus. Przykrywamy ostatnim blatem
biszkoptu i smarujemy kremem wierzch oraz boki
tortu. Na środku układamy plasterki
truskawek, tak by utworzyły kształt dużej
truskawki. W przerwy pomiędzy nimi wduszamy kremówkę przy pomocy rękawa cukierniczego lub
bitą śmietanę z aerozolu (tak by imitowała pestki
truskawki). Na górze
truskawki układamy 2 listki
melisy, które będą stanowić szypułkę. Brzegi
tortu obsypujemy
płatkami czekolady. Tort podajemy schłodzony. Smacznego!

