ßßß Cookit - przepis na Tort czekoladowy z truskawkami (Birthday cake)

Tort czekoladowy z truskawkami (Birthday cake)

nazwa

Wykonanie

Były urodziny, musiał być i tort ;)). Wczoraj skończyłam 22 lata, kurcze...ależ ten czas leci ;). Wybaczcie niezbyt powalające kadry i jakość zdjęć, ale tort fotografowałam tuż przed podaniem w ekspresowym tempie. W dodatku nie dorobiłam się jeszcze patery, wiec ciacho stanęło na jakże urokliwej zielonej desce :D. Nie mam też dla Was zdjęcia tortu w przekroju, bo cały zniknął w kilka chwil, ale to dowód na to, że był naprawdę przepyszny! Bez wątpienia trafi na listę moich ulubionych wypieków. :))
inspiracja
Składnik i (na tortownicę 23cm):
biszkopt:
5 jaj
5 stołowych łyżek cukru
2/3 szklanki mąki pszennej tortowej
1-2 stołowe łyżki mąki ziemniaczanej
2 stołowe łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
krem:
330ml śmietanki kremówki
250g serka mascarpone
4 stołowe łyżki cukru pudru
120g gorzkiej czekolady (80% zawartości kakao)
dodatkowo:
pół kubka zaparzonej herbaty do nasączenia biszkopta
400g truskawek (rozdzielić na 3 części: 200g, 100g i 100g)
2 łyżki cukru pudru
bita śmietana (ubita kremówka lub w aerozolu - 2 łyżki stołowe)
płatki czekoladowe
2 listki melisy
Przygotowanie:
biszkopt:
Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy żółtka oraz cukier, wciąż ubijając. Następnie dodajemy mąkę pszenną, ziemniaczaną, kakao, proszek do pieczenia (wszystko przesiane przez sito) i delikatnie mieszamy. Wylewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 30 minut w 170st. do suchego patyczka. Po upieczeniu wyjmujemy na kratkę i studzimy.
UWAGA! Biszkopt pieczemy dużo wcześniej przed dekorowaniem tortu, aby dobrze wystygł i łatwo się kroił. (Polecam upieczenie dzień przed podaniem).
krem:
Gotowy biszkopt przekrawamy na 3 części i przygotowujemy krem. Czekoladę łamiemy w kostki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Odstawiamy do ostudzenia, co jakiś czas mieszając. Kremówkę ubijamy na sztywno z dodatkiem cukru pudru. Gdy kremówka jest już sztywna dodajemy mascarpone. Mieszamy. Na koniec dodajemy ostudzoną, rozpuszczoną czekoladę. Wlewamy po łyżce do kremu i delikatnie mieszamy. Gotowy krem odstawiamy do lodówki na 5-10min.
dekoracja:
Przed dekoracją tortu truskawki myjemy i obieramy z szypułek, pamiętając o rozdzieleniu ich na 3 części: 200g, 100g i 100g. Dwie pierwsze części kroimy w plasterki (200g posłuży nam do przełożenia tortu, natomiast 100g do ułożenia dekoracji na górze tortu). Ostatnią część (100g) blendujemy z 2 łyżkami cukru pudru na mus.
Dekorujemy tort. Na paterze układamy pierwszy blat biszkoptu, nasączamy go herbatą i smarujemy kremem. Następnie układamy plasterki truskawek, pamiętając by zostawić część na kolejną warstwę. Połową musu truskawkowego polewamy truskawki. Resztę odkładamy do drugiej warstwy. Przykrywamy kolejnym blatem biszkopta. Ponawiamy czynności: nasączanie, krem, truskawki, mus. Przykrywamy ostatnim blatem biszkoptu i smarujemy kremem wierzch oraz boki tortu. Na środku układamy plasterki truskawek, tak by utworzyły kształt dużej truskawki. W przerwy pomiędzy nimi wduszamy kremówkę przy pomocy rękawa cukierniczego lub bitą śmietanę z aerozolu (tak by imitowała pestki truskawki). Na górze truskawki układamy 2 listki melisy, które będą stanowić szypułkę. Brzegi tortu obsypujemy płatkami czekolady. Tort podajemy schłodzony. Smacznego!
Źródło:http://www.smakiempisany.pl/2013/06/tort-czekoladowy-z-truskawkami-birthday.html