Wykonanie
Dziś mam dla Was ciasto, które zdecydowanie dopisujędo mojej listy ulubionych.
Czekoladowy biszkopt, delikatnie nasączony
nektarem bananowym,przełożony masą budyniową, z zatopionymi kawałkami
bananów.Całość kryje, lekka puszysta
bita śmietana,Od początku przypuszczałam, że to ciasto będzie wyśmienicie smakowało,no i się nie zawiodłam,Szczerze polecam, szczególnie miłośnikom
bananowych smaków :)

Składniki:
biszkopt5 jaj1 szkl.
cukru1/2 szkl.
mąki ziemniaczanej1/2 szkl.
mąki pszennej1 łyżeczka
proszku do pieczenia2 łyżki
kakaobita śmietana500 ml
śmietanki 30%2 łyżki
cukru pudru2
śmietan-fixy (można usztywnić także 2 łyżeczkami
żelatyny, rozpuszczonymi w minimalnej ilości gorącej
wody)ponadtomasa karpatkowa, bądź ulubiona budyniowa2
banany200ml
nektaru bananowego (plus kieliszek
czystej wódki, opcjonalnie)wiórki z
czekolady do dekoracji

Sposób wykonania:Upiec
biszkopt (można to zrobić dzień wcześniej, będzie łatwiej go przekroić, gdyż dobrze wystygnie).
Białka oddzielić od
żółtek i ubić na sztywną pianę. Stopniowo dodawać
cukier, cały czas miksując. Gdy masa będzie błyszcząca, a
cukier rozpuszczony, dodawać po jednym
żółtku. Do masy jajecznej przesiać wszystkie składniki sypkie i całość wymieszać (można mikserem na małych obrotach).Blachę o wym. 20 x 33 cm, wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać masę
biszkoptową. Piec w nagrzanym piekarniku, w temp. 160C ok. 30 minut.
Biszkopt wystudzić.Masę karpatkową przyrządzić zgodnie z przepisem na opakowaniu.
Biszkopt przekroić wzdłuż na 2 części. Pierwszą umieścić na dnie blachy.
Biszkopt nasączyć
nektarem (bądź
sokiem)
bananowym z dodatkiem
wódki. Masę karpatkową podzielić na pół. Pierwszą połowę rozsmarować na
biszkopcie.W drugim
biszkopcie wykroić kółka (np. kieliszkiem). Powycinany
biszkopt ułożyć na
masie karpatkowej. W powstałe otwory powkładać pokrojonego w grubsze plastry
banana (patrz zdj.). Na
banana ułożyć powstałe po wycięciu krążki
biszkoptowe. Na całość wyłożyć drugą część masy karpatkowej.
Śmietankę ubić na sztywno z
cukrem pudrem i usztywniaczem. Wyłożyć na wierzch ciasta. Rozsmarować. Posypać wiórkami z
czekolady.Ciasto umieścić na 2 godz. w lodówce.Smacznego :)

Moja inspiracja Tu