ßßß Cookit - przepis na Bananowiec

Bananowiec

nazwa

Wykonanie

I znowu banany:) Kocham to ciasto!
BISZKOPT
6 jajek
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżki kakao
MASA:
0,5 litra mleka
1 budyń śmietankowy z cukrem
250g masła
DODATKOWO:
200ml śmietany 30%
2 łyżki cukru pudru
2 banany
nektar bananowy (do nasączenia)
czekoladowa posypka
Biszkopt: Białka oddzielam od żółtek i ubijam mikserem na sztywną pianę. Dodaję stopniowo połowę cukru. Piana ubija się długo ale wychodzi sztywna i gładka. Żółtka ucieram z pozostałą częścią cukru a następnie dodaje do ubitej piany delikatnie mieszając. Następnie stopniowo dodaje przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszam, aż powstanie gładka puszysta masa. Blachę smaruje tłuszczem i dno obsypuje bułką tartą. Wylewam biszkoptową masę. Wstawiam do nagrzanego 180 stopni piekarnika. Piekę około 30minut. Nie wyjmuje od razu z piekarnika tylko zostawiam na jakiś czas w środku przy otwartych drzwiczkach. Wystudzony biszkopt przecinam na dwa blaty. Każdy nasączam nektarem bananowym.
Masa: Budyń gotuję według przepisu na opakowaniu (jeżeli nie będzie wystarczająco gęsty, można dodać dwie łyżki mąki). Gdy całkiem wystygnie, miksuje z masłem. Poł ową smaruje dolny blat biszkoptu. W górnym blacie wycinam kółeczka, które odkładam. "Dziurawy" blat kładę na masie, w dziury wkładam plastry banana, nakładam kółka i rozsmarowuje resztę masy. Na gór wykładam ubitą śmietanę. dekoruje posypką czekoladową.
Ciasto schładzam.
Źródło:http://gotujejakmasterchef.blogspot.com/2015/06/bananowiec.html