Wykonanie
Dzisiaj mam dla Was propozycję na smaczny obiad lub efektowną i kolorową kolację Walentynkową.
Ryba nie musi być nudna, bo ileż można jeść usmażone filety. Dlatego prezentuje grillowaną mirunę z dodatkiem warzyw, w tym
pomidorów - naturalnych afrodyzjaków....jako, że z francuskiego pomme d'amoure czy z włoskiego pommodoro oznacza "
jabłko miłości". Przy okazji jest to propozycja dania na konkurs organizowany przez Pudliszki, bo jak to mówią, warto próbować! ;)

Składniki:

1 bardzo duży filet miruny (lub innej
ryby)2/3 puszki
kukurydzy1/2 kartonu
pomidorów krojonych Pudliszki1 mała
cebula1/2
czerwonej papryki (opcjonalnie konserwowej)2-3 łyżki
soku z cytrynyłyżka
masłaprzyprawy:
pieprz cayenne,
sól,
pieprz, łyżeczka
czosnku granulowanego, pół łyżeczki
kurkumySposób przygotowania:
Filet rybny, myjemy i oczyszczamy. Solimy z każdej strony, pokrapiamy
sokiem z cytryny i grillujemy na grillu elektrycznym (lub smażymy na patelni grillowej) aż
ryba się zrumieni.
Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na łyżce
masła.
Kukurydzę odsączamy z zalewy,
paprykę kroimy w paseczki i dorzucamy je do
cebuli. Razem podsmażamy 2-3 minuty. Do głębokiej patelni lub dużego rondla przekładamy ugrillowaną
rybę, usmażone warzywa oraz krojone
pomidory. Doprawiamy wedle uznania (dodajemy
czosnek,
pieprz,
sól,
pieprz cayenne,
kurkumę). Przykrywamy i dusimy na wolnym ogniu około 15 minut. Danie podajemy z pieczonymi łódeczkami
ziemniaków i ulubioną surówką. Smacznego!