ßßß Cookit - przepis na Grillowana miruna w warzywnej oprawie ;)

Grillowana miruna w warzywnej oprawie ;)

nazwa

Wykonanie

Dzisiaj mam dla Was propozycję na smaczny obiad lub efektowną i kolorową kolację Walentynkową. Ryba nie musi być nudna, bo ileż można jeść usmażone filety. Dlatego prezentuje grillowaną mirunę z dodatkiem warzyw, w tym pomidorów - naturalnych afrodyzjaków....jako, że z francuskiego pomme d'amoure czy z włoskiego pommodoro oznacza "jabłko miłości". Przy okazji jest to propozycja dania na konkurs organizowany przez Pudliszki, bo jak to mówią, warto próbować! ;)
Składniki:
1 bardzo duży filet miruny (lub innej ryby)
2/3 puszki kukurydzy
1/2 kartonu pomidorów krojonych Pudliszki
1 mała cebula
1/2 czerwonej papryki (opcjonalnie konserwowej)
2-3 łyżki soku z cytryny
łyżka masła
przyprawy: pieprz cayenne, sól, pieprz, łyżeczka czosnku granulowanego, pół łyżeczki kurkumy
Sposób przygotowania:
Filet rybny, myjemy i oczyszczamy. Solimy z każdej strony, pokrapiamy sokiem z cytryny i grillujemy na grillu elektrycznym (lub smażymy na patelni grillowej) aż ryba się zrumieni. Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na łyżce masła. Kukurydzę odsączamy z zalewy, paprykę kroimy w paseczki i dorzucamy je do cebuli. Razem podsmażamy 2-3 minuty. Do głębokiej patelni lub dużego rondla przekładamy ugrillowaną rybę, usmażone warzywa oraz krojone pomidory. Doprawiamy wedle uznania (dodajemy czosnek, pieprz, sól, pieprz cayenne, kurkumę). Przykrywamy i dusimy na wolnym ogniu około 15 minut. Danie podajemy z pieczonymi łódeczkami ziemniaków i ulubioną surówką. Smacznego!
Źródło:http://www.smakiempisany.pl/2013/02/grillowana-miruna-w-warzywnej-oprawie.html