Wykonanie
Jesień w pełni, choć dzisiaj słyszałam, że nadchodzi kilkudniowe ocieplenie i ma być całkiem przyjemnie. Ale nie ma co się łudzić, to już ostatnie przebłyski ładnej pogody. Nadszedł czas na rozgrzewające dania, lecza, gulasze i ciepłe zupy. Tym razem u mnie leczo z chorizo prosto z Hiszpanii (Barcelony). Najlepiej nadaję się do niego chorizo picante, z dużą ilością
papryki, dosyć ostre.

LECZO Z CHORIZO (Kwestia Smaku).Składniki na dwie porcje:100 g chorizo2
papryki czerwone1/3 puszki
kukurydzypuszka
pomidorów krojonych1
cebula2 ząbki
czosnkuczerwona papryki w proszku
pieprz cayennetymianek (najlepiej świeży)
sól,
pieprzKiełbasę chorizo podsmażamy w garnku z grubym dnem, do wytopienia tłuszczu, odkładamy na talerz. Na pozostałym tłuszczu podsmażamy w pierwszej kolejności
cebulę pokrojoną w kosteczkę i sprasowany
czosnek. Wsypujemy
paprykę słodką (1,5 łyżeczki) i odrobinę
pieprzu cayenne. Mieszamy. Następnie dodajemy
kukurydzę,
paprykę i smażymy 5 minut mieszając od czasu do czasu. Dodajemy
pomidory, przyprawiamy
solą i
pieprzem i zagotowujemy. Gotujemy do miękkości warzyw, na koniec wrzucamy
kiełbaskę i posypujemy
tymiankiem. Zjadamy z
pieczywem. Smacznego!!!!

