Wykonanie
Przedstawiam Wam przepis na babkę. ;) Możecie ją przygotować na Święta lub każdą inną okazję. U mnie było to niedzielne, śnieżne, zimowe popołudnie w miłym towarzystwie. A poza tym honorowe miejsce w kółku na podłodze, babka, żelki, cafe latte...oraz plotki i ploteczki. ;))Przepis na babkę znalazłam na blogu u
Mariki i w całości go cytuję, ponieważ nie zmieniałam składników ani proporcji. Nie jestem ekspertem od wypieków, więc ciasto robiłam ściśle wg instrukcji ;).


"Składniki:120 g miękkiego
masła,1 szklanka
cukru pudru,6 łyżek
oleju,5
jajek,szczypta
soli,1,5 szklanki
mąki pszennej,1 łyżeczka
proszku do pieczenia1
kisiel wiśniowy,1 łyżka
kakao,1 duża
gruszka.Przygotowanie:
Masło ucieramy z
cukrem pudrem na puch. Po chwili dodajemy po jednym
żółtku i
olej. Na koniec przesiewamy
mąkę i
proszek do pieczenia, a następnie dodajemy do masy. Miksujemy do połączenia składników. W osobnej misie ubijamy pianę z
białek (z dodatkiem szczypty
soli). Obie masy delikatnie łączymy za pomocą szpatułki. Powstałe ciasto dzielimy na trzy równe części. Do jednej z nich dodajemy
kisiel, do drugiej
kakao, trzecią pozostawiamy bez dodatków. Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy kolejno - na spód masę "białą", następnie z
kisielem, a na wierzch masę
kakaową. Wyrównujemy. Układamy
gruszki (obrane i pokrojone w kostkę lub na cienkie plasterki). Wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy do suchego patyczka (ok. 50 minut). Smacznego! Po upieczeniu przechowywać poza lodówką, zawiniętą w folię aluminiową".(autor Marika)Moje sugestie co do wypieku:Jako fan słodkości zwiększyłabym ilość
cukru. Poza tym uważam, ze ciekawy efekt można by uzyskać wrzucając
gruszki do środka ciasta. ;)