Wykonanie
Podobno to już koniec upałów. Czekają nas teraz deszcze, chmury i ... początki jesiennej depresji. W takim okresie najlepiej sprawdzają się mali pocieszyciele :) Mi humor poprawia spora dawka aktywności fizycznej, a także
słodycze :) Najlepiej te domowe, w zdrowszej wersji. To ciasto może nie należy do super dietetycznych, ale jest mega pyszne, więc raz na jakiś czas można sobie pozwolić :)przepis na blachę o wymiarach 22cm x 33cm

115g
masłapół szklanki
oleju200g
cukru trzcinowegołyżeczka
sody oczyszczonejpół łyżeczki
proszku do pieczeniaszczypta
soli2 duże
jajka100g
jogurtu greckiego300g
mąki pszennej3 łyżki
kakao3 duże
gruszki, starte na tarce o grubych oczkach
Masło zmiksuj na puszystą pianę, stopniowo dodawaj
olej,
cukier,
sodę,
proszek do pieczenia i
sól. Cały czas miksuj. Następnie dodawaj powoli po jednym
jajku.
Mąkę dodawaj na przemian z
jogurtem greckim, miksując bez przerwy. Na koniec dodaj
kakao oraz startą
gruszkę. Całość wymieszaj dokładnie. Blachę wyłóż papierem do pieczenia, przełóż do niej ciasto. Piecz w temperaturze 160 stopni przez ok. 45 minut. Po upieczeniu ciasto ostudź. Przed podaniem posyp
cukrem pudrem ;)Smacznego :)
