Wykonanie
Wyśmienity deser, można się uzależnić. Smak
gruszek świetnie komponuje się z
czekoladowym ciastem i nutą
wanilli mmm....... chrupiąca skórka z góry w środku miękki puch Uczta dla podniebienia :) Przepis " Nigella Express"
Składniki :2 puszki po 400 g
gruszek lub z kompotu125 g
mąki pszennej125 g
cukru ( dałam
cukier trzcinowy )25 g
kakao1 łyżeczka
proszku do pieczenia1/4 łyżeczki
sody oczyszczonej150 g miękkiego
masła2
jajka2 łyżeczki ekstraktu
waniliowegoGruszki odsączamy z zalewy, układamy w formie do zapiekania ( może być naczynie żaroodporne ) wypukłą stroną do góry. Reszte składników miksujemy na gładką masę. Ciasto rozsmarowujemy równomiernie na gruszkach. Pieczemy w temp. 220°C przez 25-30minut. Po upieczeniu odstawiamy na 5 do 10 minut. Podajemy z sosem
czekoladowym. Ja zajadałam bez dodatków :)Smacznego :)Przepis bierze udział w akcji : Ekspresowo w kuchni