Wykonanie
Czekolada nie pyta,
czekolada rozumie. Coś w tym jednak jest. Nie wiem, czy Wy też tak macie, ale czasem dopadają mnie takie dni, że
czekolada jest jedynym ratunkiem. Może to ta słynna jesienna depresja? A może po prostu zwykłe łakomstwo ? Tak, czy owak na poprawę nastroju upiekłam sobie dziś pyszną babkę
czekoladową. Nie jest to co prawda dietetyczne danie, ale jako cheatmeal sprawdza się doskonale :)Źródło

125g
masła3/4 szklanki
cukru trzcinowego2
jajkaszklanka
jogurtu greckiego2 szklanki
mąki pszennejłyżeczka
proszku do pieczenia1,5 łyżeczki
sody oczyszczonej4 łyżki
kakaoW misce wymieszaj przesianą
mąkę,
kakao,
sodę oczyszczoną oraz
proszek do pieczenia.Za pomocą miksera utrzyj na puszystą masę
masło z
cukrem. Następnie dodawaj
jajka, wbijając kolejno jedno po drugim.
Mąkę dodawaj na zmianę z
jogurtem greckim, miksując do połączenia się składników. Formę do babki wysmaruj dokładnie
masłem i oprósz delikatnie
mąką pszenną. Ciasto przełóż do formy, wyrównaj wierzch. Piecz w temperaturze 150 stopni przez ok. 45 - 60 minut. Po upieczeniu wyjmij z piekarnika i pozostaw do przestygnięcia. Podawaj udekorowane
polewą czekoladową lub
cukrem pudrem.Smacznego :)
