Wykonanie

Dziś było i ciacho i miłe prezenty..Babka czekoladowa bardzo
kakaowa i leciutka, u nas polewa nie zdążyła zastygnąć kiedy zaczęliśmy kroić:)Peonie i róże w wazonie umilały nam dodatkowo deser.Przepis bez żadnych modyfikacji pochodzi ze strony Moje Wypieki .To pierwsza babka jaką piekłam z tak małą zawartością tłuszczu i
jajek (tylko 2).Prosta w wykonaniu, pamiętać trzeba tylko o temperaturze pieczenia nie więcej niż 160 stopni, a wszystko się uda;) Polecam.No i oczywiście Wszystkiego Najlepszego w Dniu Dziecka dla małych i dużych;)

125g
masła (w temperaturze pokojowej)3/4 szklanki
cukru2
jajka1 szklanka kremowego
jogurtu greckiego2 szklanki
mąki1 łyżeczka
proszku do pieczenia1,5 łyżeczki
sody1/2 szklanki
kakaoWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Mąkę,
kakao,
sodę, proszek przesiać.
Masło utrzeć mikserem do białości, pod koniec dodając
cukier i dalej ucierając. Wbijać
jajka, kolejno, jedno po drugim, miksując.
Mąkę dodawać na zmianę z
jogurtem, miksując tylko do połączenia składników lub mieszając widelcem.Formę do babki wysmarować
masłem, wysypać
kaszą manną lub
bułką tartą. Ciasto przełożyć do formy (powinno sięgać do około 3/4 wysokości formy).Piec w temperaturze 150°C przez 45 - 60 minut, do tzw. suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika, lekko przestudzić w foremce, nastepnie wyjąć i studzić na kratce.