Wykonanie
Chyba każdy zna popularne danie jakim jest kotlet
z piersi kurczaka, ziemniaczki z sosem np.
śmietanowym i
buraczki. Dziś prezentuje te same elementy podane w nowy i smaczny sposób by udowodnić, że obiad nie musi być nudny i monotonny ;). Jest to drugi i ostatni przepis z użyciem Papirusa
Winiary, który startuje w konkursie.Składniki:

tartaletki:
ziemniaki (około kilograma)
sólpieprzpieprz cayennemasło do natłuszczenia foremeknadzienie:1 podwójna
pierś z kurczakaśmietana 18% 200mlpęczek
koperkuWiniary Pomysł na ... Papirusświeżo mielony
pieprzząbek
czosnkułyżka
masłakilka nitek
chilli Skworcu
sałatkaprzepis na
sałatkę z
buraczków zamieszczę następnym razem ;)Przygotowanie:
Ziemniaki gotujemy w mundurkach (ze skórkami) w osolonej wodzie. Ugotowane
ziemniaki obieramy ze skórek i trzemy na tarce z dużymi oczkami. Do ziemniaczanego farszu wsypujemy łyżkę
pieprzu czarnego i
cayenne. Foremki do tartaletek (do muffinek też mogą być) smarujemy
masłem i napełniamy jedną łyżką masy ziemniaczanej. Dokładnie ugniatamy do brzegów foremki. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220st. na 40min. W tym czasie przygotowujemy nadzienie.
Pierś z kurczaka dokładnie oczyszczamy. Lekko rozbijamy, owijamy w papirus i smażymy pięć minut z każdej strony. Usmażonego
kurczaka kroimy w drobne kawałki, odstawiamy. Na łyżce
masła szklimy na patelni ząbek
czosnku wraz ze świeżo zmielonym
pieprzem.
Śmietanę mieszamy z 50ml zimnej
wody i wlewamy na patelnię. Gotujemy aż powstanie gęsty sos. Do sosu wrzucamy posiekany
koperek oraz
mięso z kurczaka. Dusimy razem 5 minut. Upieczone tartaletki napełniamy ciepłym sosem. Podajemy z
sałatką i dekorujemy nitkami
chilli.

