ßßß
Cookit - przepis na Tokań siedmiogrodzki
Toggle navigation
Wszystkie (176132)
Przepisy (173196)
Składniki (2936)
Wszystkie (176132)
Przepisy(173196)
Składniki(2936)
Tokań siedmiogrodzki
Składniki
Smalec
Cebula
Sól
Wieprzowina - łopatka
Szynka
Wołowina
Białe wino
Papryka czerwona
Śmietana
Wykonanie
Tejfeles - tokany
Składniki:
smalec
wieprzowy ok. 2 łyżki
cebula
duża 1
sól
łopatka wieprzowa
lub
szynka
0,3 kg
wołowina
tylna 0,3 kg
białe wino
200 ml
czerwona papryka
w proszkusłodka
śmietana
300 mlWykonanie:
Mięso
pokroić w paski. Na rozgrzanym
smalcu
zeszklić drobno posiekaną
cebulę
, dodać
sól
i
wołowinę
. Poddusić i dodać
mięso wieprzowe
. Nadal dusić.
Gdy sos odparuje, podlać
białym winem
, posypać
czerwoną papryką
w proszku i dusić do miękkości.
W czasie duszenia ewentualnie podlewać
winem
. Pod koniec dodać
śmietanę
(może się zwarzyć, ale to nie zmieni smaku) i jeszcze chwilę dusić.
Podawać z
ziemniakami
,
ryżem
lub tarhonią.
Źródło:
http://gorzko-gorzki.blogspot.com/2013/12/tokan-siedmiogrodzki.html
Przepisy powiązane
Gulasz szegedyński - Segedínský guláš
Placki ziemniaczane zapiekane z mięsem i serem
Zapiekanka z pieczarkami i szynką.
Paprikas csirke czyli kurczak na śmietanie
Prawdziwe masło. Zrób je sobie sam!
Składniki powiązane (0)