Wykonanie
Jak już wielokrotnie wspominałam, gdy robię placki ziemniaczane, robię ich dużo. To kolejne po tych danie do przygotowania następnego dnia po zjedzeniu ich uprzednio w formie tradycyjnej. Polecam w szczególności osobom lubiącym potrawy zapiekane, choć myślę, że posmakuje ono większosci osób, które tak ja lubią placki, no i oczywiście jedzą
mięso, bo to nie jest potrawa wegetariańska,.. polecam.

Składniki:8 średnich placków ziemniaczanych500 g
łopatki wieprzowej2 średnie
cebule250 g kwaśnej
śmietany150 g żółtego
ostrego sera1 łyżka
smalcusól,
pieprz i czerwona wędzona
papryka do smaku

Sposób przygotowania:W dużej patelni rozgrzać
smalec, wrzucić pokrojone w kostkę
mięso i
cebulę. Doprawić
solą,
pieprzem i
papryką i dusić pod przykryciem prawie do miękkości...około 35-40 minut. Po tym czasie wrzucić na patelnię pokrojone w paski placki, wlać
śmietanę i posypać wszystko startym
żółtym serem. Wstawić do nagrzanego na 180 ˚C piekarnika ( u mnie z termoobiegiem) i zapiekać przez 15 minut.

Podawać gorace bezpośrednio po przygotowaniu. Smacznego.