ßßß Cookit - przepis na Placki ziemniaczane zapiekane z mięsem i serem

Placki ziemniaczane zapiekane z mięsem i serem

nazwa

Wykonanie

Jak już wielokrotnie wspominałam, gdy robię placki ziemniaczane, robię ich dużo. To kolejne po tych danie do przygotowania następnego dnia po zjedzeniu ich uprzednio w formie tradycyjnej. Polecam w szczególności osobom lubiącym potrawy zapiekane, choć myślę, że posmakuje ono większosci osób, które tak ja lubią placki, no i oczywiście jedzą mięso, bo to nie jest potrawa wegetariańska,.. polecam.
Składniki:
8 średnich placków ziemniaczanych
500 g łopatki wieprzowej
2 średnie cebule
250 g kwaśnej śmietany
150 g żółtego ostrego sera
1 łyżka smalcu
sól, pieprz i czerwona wędzona papryka do smaku
Sposób przygotowania:
W dużej patelni rozgrzać smalec, wrzucić pokrojone w kostkę mięso i cebulę. Doprawić solą, pieprzem i papryką i dusić pod przykryciem prawie do miękkości...około 35-40 minut. Po tym czasie wrzucić na patelnię pokrojone w paski placki, wlać śmietanę i posypać wszystko startym żółtym serem. Wstawić do nagrzanego na 180 ˚C piekarnika ( u mnie z termoobiegiem) i zapiekać przez 15 minut.
Podawać gorace bezpośrednio po przygotowaniu. Smacznego.
Źródło:http://gosiazwrocka.blogspot.com/2014/08/placki-ziwmniaczane-zapiekane-z-miesem.html