Wykonanie
Jak u mamy.

Składniki:tłusta
wieprzowina (np. gulaszowe) 1,5 kgpodgardle razem ze skórką 0 , 5 kgmałe płuco 1
wątróbka (cielęca, wieprzowa lub drobiowa) 0,2 kg
marchew,
seler,
korzeń pietruszki,
cebulasól,
pieprz,
ziele angielskie,
liść laurowypieprz ziołowyjaja 4
bułka czerstwa 2
mlekocebula duża 1tłuszcz i
bułka tarta do formyWykonanie:Czerstwą
bułkę namoczyć w
mleku.
Mięso ugotować w warzywach z
przyprawami. Na koniec w wywarze sparzyć
wątróbkę. Wystudzić. Wystudzone
mięso przepuścić przez maszynkę trzykrotnie razem z
bułką,
cebulą, ugotowanymi warzywami. Do masy
mięsnej dodać
jaja,
sól,
pieprz ziołowy, dokładnie wyrobić. Foremki wysmarować tłuszczem, wysypać
tartą bułką, wypełnić masą. Piec w piekarniku ok. godziny w temp. 180 stopni.