Wykonanie
Składniki:kości z
mięsem ok. 25 dag
włoszczyzna 25 dag
pomidory 0,5 kg
masło 1-2 łyżki
cebula mała 1
masło 2 łyżki +
mąka pszenna 1,5 łyżki na zasmażkę
sól,
cukierWykonanie:Kości opłukać, ugotować, pozbyć się powstałej piany. Dodać warzywa zagotować do ich miękkości; całość odcedzić.
Pomidory umyć, podzielić na mniejsze części, zagotować z
masłem i
cebulką na silnym ogniu pod przykryciem, przetrzeć przez sito.
Masło roztopić na patelni, rozmieszać z
mąką, zrumienić na złoto. Podprawić zupę, zagotować i dodać przetarte
pomidory. Doprawić do smaku
solą i
cukrem do smaku. Podawać z grzankami,
ryżem,
makaronem, lanymi kluseczkami lub
ziemniakami. Podczas upalnego lata można dodać do zupy (po podprawieniu) surowe, przetarte
pomidory i tylko ją podgrzać.