ßßß
Składniki:kości z mięsem ok. 25 dagwłoszczyzna 25 dagpomidory 0,5 kgmasło 1-2 łyżkicebula mała 1masło 2 łyżki + mąka pszenna 1,5 łyżki na zasmażkęsól, cukierWykonanie:Kości opłukać, ugotować, pozbyć się powstałej piany. Dodać warzywa zagotować do ich miękkości; całość odcedzić. Pomidory umyć, podzielić na mniejsze części, zagotować z masłem i cebulką na silnym ogniu pod przykryciem, przetrzeć przez sito. Masło roztopić na patelni, rozmieszać z mąką, zrumienić na złoto. Podprawić zupę, zagotować i dodać przetarte pomidory. Doprawić do smaku solą i cukrem do smaku. Podawać z grzankami, ryżem, makaronem, lanymi kluseczkami lub ziemniakami. Podczas upalnego lata można dodać do zupy (po podprawieniu) surowe, przetarte pomidory i tylko ją podgrzać.