ßßß
 
            
         Składniki:rzepa czarna duża – 1 szt (ok.35 dkg),cukier – 1 garść,masło – 50-60 g,mąka pszenna – 1 łyżka,sól do smaku.PrzygotowanieRzepę oskrobać i pokroić w słupki. Zalać wrzątkiem na minutę – sparzyć i odcedzić. W rondelku stopić cukier na jasny karmel – dodać połowę masła i energicznie mieszać. Dołożyć odsączoną rzepę i smażyć minutę lub dwie a potem posolić, zalać szklanką wody i dusić pod przykryciem dopóki rzepa nie zmięknie. Z pozostałej części masła i łyżki mąki zrobić jasną zasmażkę. Rozprowadzić ją zimną wodą i wlać do rzepy. Gotować razem przez kilka minut. Podawać jak jarzynę do pieczeni wołowej lub baraniej – zdecydowanie polecam !!!
Składniki:rzepa czarna duża – 1 szt (ok.35 dkg),cukier – 1 garść,masło – 50-60 g,mąka pszenna – 1 łyżka,sól do smaku.PrzygotowanieRzepę oskrobać i pokroić w słupki. Zalać wrzątkiem na minutę – sparzyć i odcedzić. W rondelku stopić cukier na jasny karmel – dodać połowę masła i energicznie mieszać. Dołożyć odsączoną rzepę i smażyć minutę lub dwie a potem posolić, zalać szklanką wody i dusić pod przykryciem dopóki rzepa nie zmięknie. Z pozostałej części masła i łyżki mąki zrobić jasną zasmażkę. Rozprowadzić ją zimną wodą i wlać do rzepy. Gotować razem przez kilka minut. Podawać jak jarzynę do pieczeni wołowej lub baraniej – zdecydowanie polecam !!!