Wykonanie
Czy też jesteście przeszczęśliwi kiedy wielkanocna babka ma zakalec? Ja już będąc małą dziewczynką pokochałam zakalec, a w mojej rodzinie przyjęło się powiedzenie, że babka bez zakalca nie jest prawdziwą babką ;)Zaczęłam od zakalca, ponieważ brownie to kwintesencja 'nieudanego' ciasta. Cudowne bo szybkie i nie ma prawa nie wyjść. Jestem zakochana w brownie i jestem też przekonana, że posmakuje wszystkim zakalcowym fanom. To klasyczne brownie jest bardzo
czekoladowe, wilgotne i przede wszystkim uzależniające! Podstawowy przepis na brownie możecie wzbogacić
orzechami,
owocami lub jeszcze większą dawką
czekolady, ale na początek polecam klasyczną wersję :)Składniki:1 szklanka
mąki pszennej250g
gorzkiej czekolady (2,5 tabliczki)200g
masła1 szklanka
cukru6 jajszczypta
soli1-2 łyżki
cukru dekoracyjnego (o dużych kryształkach) - opcjnalniePrzygotowanie:
Czekoladę i
masło rozpuść razem w kąpieli
wodnej. Po dokładnym połączeniu się składników zestaw z ognia do przestygnięcia.
Jajka zmiksuj z
cukrem na puszystą masę. Dodaj
mąkę z
solą, a następnie przestudzoną masę
czekoladową. Całość dokładnie wymieszaj i wylej na blachę wyłożoną pergaminem. Wierzch masy posyp opcjonalnie gruboziarnistym
cukrem, który stworzy bardzo chrupiącą skórkę. Piecz w nagrzanym do 200*C piekarniku przez ok 20minut (180*C - termoobieg).Smacznego :)