ßßß
Składniki:żeberka wieprzowe 0,5 kgkapusta cukrowa (młoda) ok. 1,2 kgcebula 1masło lub inny tłuszcz 2 łyżkimąka pszenna 1 łyżkasól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, gałka muszkatołowaWykonanie:Żeberka opłukać, nadrąbać kilka razy, włożyć do małej ilości wrzącej wody, ugotować. Kapustę oczyścić, opłukać, pokroić w grubą kostkę, wrzucić do żeberek, gdy są ugotowane, ugotować na silnym ogniu bez przykrycia; wywar wygotować tak, aby wystarczył na przyrządzenie sosu.Przyrządzić sos: stopić tłuszcz, podsmażyć na nim cebulę pokrojoną w kostkę, podrumienić mąką.Do zasmażki dodać wywar z kapusty i żeberek, starannie wymieszać, wlać do żeberek, zagotować. Dodać sól, pieprz, gałkę muszkatołową tartą do smaku. Podawać z ziemniakami.